Connect with us

Revistateo.ro

Astăzi este Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului

Sanatate

Astăzi este Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2011, România se afla pe locul 47 din 50 de țări, în ceea ce privește numărul total al pacienților bolnavi de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). De atunci numărul cazurilor a crescut la aproximativ 380.

Din păcate, România se află pe primul loc în Europa, atunci când vine vorba despre rata mortalității din cauza cancerului de col uterin. Prima cauza a mortalității în țara noastră e cancerul mamar, urmată fiind de cancerul de col uterin. Se pare că rata mortalității din pricina cancerului de col uterin este de până la de 3 ori mai mare în România, față de celelalte țări din Europa.

Toate rezultatele acestor statistici se datorează faptului că la noi în țară diagnosticul este pus mult prea târziu, când deja boala este intr-un stadiu tardiv. Lipsa programelor de informare joacă un rol important în acest caz. Numărul deceselor provocate de această boală nemiloasă este în continuă creștere, iar populația nu este informată suficient cu privire la riscuri și la modul în care pot preveni, depista și trata cancerul.

Cancerul este o boală care, diagnosticată corect și depistată din timp, poate fi vindecată cu ajutorul unui tratament corespunzător, urmat cu strictețe. Desigur, totul depinde de la caz la caz, însă primul pas este depistarea cancerului încă din faza incipientă.

Presedintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj pentru români, cu privire la această problemă îngrijorătoare:

„Mulți dintre semenii noștri sunt afectați de extinderea numărului de boli incurabile. Subfinanțarea, organizarea defectuoasă a sistemului sanitar sau chiar nepăsarea adâncesc această stare de fapt. Astăzi, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, să nu uităm că multe forme de cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate la timp și că, pe termen lung, prevenirea bolilor costă statul mai puțin decât tratamente făcute târziu și cu șanse reduse de vindecare a pacientului. De asemenea, orice socoteli am face, nu trebuie să uităm că, în spatele calculelor, se află viețile semenilor noștri și dreptul lor la sănătate și la viață, care trebuie respectat în orice situație.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top