Inedit
Evenimentele zilei de 24 februarie
Cinstitul cap la Înaintemergătorului Ioan a fost aflat pentru prima oară în casa lui Irod, de către doi monarhi, cărora li s-a arătat Sfântul. De la acești doi monarhi capul sfântului a ajuns la un oarecare locuitor al cetății emesenilor care îl prețuia mult pentru că îi aducea noroc. După moartea sa el a lăsat vorbă surorii sale să îl constească, să nu îl mute de la locul său și nici să-l descopere. Femeia a respectat întocmai cele spuse de fratele său, însă după moartea ei capul Sfântului Ioan s-a perindat prin mai multe mâini până a ajuns la un preot din acele vremuri pe nume Eustațiu, care însă avea aceleași credințe ca și arienii.
Acesta profita de pe urma capului sfântului, pe care îl ținea într-o peșteră, și susținea că minunile făcute sunt de eresul lui și nu de puterea lui Dumnezeu. Capul a rămas acolo până în vremea arhimandritului Marcel, când a fost găsit a doua oară, într-o oală de lut. Capul a fost pus în biserică la loc de mare cinste și a continuat să facă minuni și să tămăduiască bolnavi.
Astăzi românii sărbătoresc Dragobetele, varianta națională pentru Valentines Day. Aceasta este considerată în popor sărbătoarea iubirii și a tinereții. Dragobetele este fiul Dochiei, o divinitate mitologică, un bărbat chipeș care are același rol ca al lui Cupidon, pecetluind dragostea dintre băieți și fete în această zi. Tradiția spune că de Dragobete se leagă logodne simbolice pentru anul care urmează, iar cine va participa la tradițiile de astăzi va fi ferit de boli și necazuri tot anul.
Aceasta este considerată o sărbătoare de bun augur, care are interpretări diferite în fiecare zonă a țării. Există o multitudine de tradiții și obiceiuri din bătrâni, însă foarte puține mai sunt respectate în ziua de astăzi. În unele zone din țară oamenii consideră că Dragobetele îi ajută să aibă un an mai îmbelșugat și de aceea nu muncesc, ci țin această zi ca pe o sărbătoare religioasă.