Stiri
Alimentul care distruge celulele canceroase
Alimentul care distruge celulele canceroase. Substanţa găsită în uleiul de măsline, leocanthal, poate fi folosită în viitor pentru tratarea bolnavilor de cancer.
Savanţii au făcut mai multe experimente şi au văzut cum acest compus produce o ruptură într-un organit celular, denumit lozozom. Acesta este denumit şi “groapa de gunoi” a celulelor, iar oleocanthalul face ca anumite proteine din interiorul lizozomului să se verse în citoplasmă, lucru care duce la moartea celulei bolnave.
Cercetătorii au mai descoperit şi faptul că în momentul în care a fost aplicat compusul din uleiul de măsline peste celule, experiment făcut în laborator, acestea au murit într-un interval foarte mic, cuprins între 30 de minute şi o oră.
CITESTE SI: Legumele care combat cancerul
„Lizozomul este groapa de gunoi sau centrul de reciclare al celulei. Când un astfel de organit se desface, se dezlănţuie iadul”, a declarat Paul Breslin, coordonatorul studiului din cadrul Universităţii Rutgers din Statele Unite ale Americii.
„Lizozomul este izolat în interiorul celulei pentru că este toxic. Dacă este ruptă membrana care îl separă, conţinutul său se scurge în interiorul celulei. Lizozomul conţine enzime agresive care pot distruge tot ceea ce ating”, a mai explicat acesta.
Oamenii de ştiinţă au mai aflat astfel că celulele sănătoase nu sunt afectate, ci doar le este suspendat ciclul de viaţă.
„Le-a adormit, iar după o zi, celulele şi-au reluat ciclul de viaţă. Celulele canceroase au lizozomi mult mai mari şi mai activi şi acest lucru le face mai vulnerabile decât celulele sănătoase, dar încă nu ştim de ce”, a declarat Paul Breslin, în cadrul studiului publicat în revista Molecular and Cellular Oncology.
Următorul pas este testarea oleocanthalului şi în afara laboratorului, pentru a se arăta că acest compus este viabil şi în cazul animalelor vii.