Connect with us

Revistateo.ro

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la devastatorul cutremur din 1977

Stiri

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la devastatorul cutremur din 1977

Cutremurul a avut loc la ora 21:22:22 și a durat aproximativ 55 de secunde. În urma sa au sfârșit aproximativ 1570 de suflete, dintre care 1391 doar în București. Aproximativ 35.ooo de locuințe s-au prăbușit, iar numărul răniților s-a ridicat la 11.300.

Epicentrul acestui cutremur a fost localizat în zona Vrancea, care este de altfel cea mai activă zonă seisimică din țara noastră. Cutremurul a avut mai multe replici, dintre care cea mai semnificativă a fost în dimineața zilei de 5 martie, la ora 02:00. Aceasta a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter. Acest cutremur nu numai că s-a resimțiti în toată țara, ci și în aproape toată Europa de Sud-Est.

Nicolae Ceaușescu nu se afla în țară la momentul dezastrului, însă după primirea veștii acesta a trimis un mesaj către populație și a declarat, prin decret prezidențial, stare de necesitate pe întreg teritoriul României. La revenirea în țară, chiar în cursul acelei nopți, Ceaușescu și soția sa Elena au făcut mai multe vizite în diverse locuri din București, unde au calmat spiritele și au evaluat pagubele. Crucea Roșie a făcut eforturi imense pentru a salva cât mai multe persoane, însă, din păcate, un număr mare de oameni nu au mai putut fi salvați.

Printre victimele acestui cutremur s-au numărat și Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Tudor Stavru. Acest cutremur a distrus numeroase monumemte arhitecturale. Pagubele s-au evaluat la aproximativ 10 miliarde de lei.

38 de ani de la devastatorul cutremur din 1977

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top