Stiri
Top 7 tradiții și obiceiuri de Paște, din toată țara
Top 7 tradiții și obiceiuri de Paște, din toată țara:
7. FETELE SPALĂ LIMBA CLOPOTULUI DE LA BISERICĂ
Bucovina: În Noaptea Învierii, fetele nemăritate merg la clopotnița bisericii unde se oficiază slujba de către preot și spală cu apă neîncepută limba clopotului. Persoana care scoate apa din fântână trebuie să tacă toată ziua, până în momentul în care apa este folosită pentru spălarea clopotului.
6. PREOTUL SFINȚEȘTE BUCATELE
În Câmpulung Moldovenesc, creștinii se adună în cerc așteptând sosirea preotului care va sfinți bucatele din coșuri și lumânările. Coșurile sunt acoperite cu o ștergură croită cu elementele tradiționale specifice zonei.
CITEȘTE ȘI: 5 TRADIȚII UNICE DE PAȘTE DIN ARDEAL
5. COCOȘI ALBI LA BISERICĂ
Călărași: Credincioșii duc cu ei la biserică, pe lângă coșul cu cozonaci, șuncă și vin doi cocoși albi. Atunci când aceștia încep să cânte la miezul nopții, mulțimea începe să strige „Hristos a Înviat!”.
4. COPIII ANUNȚĂ ÎNVIEREA DOMNULUI
Lăpuș: În Maramureș, copiii merg a doua zi după Înviere la vecini să anunțe minunea care s-a întâmplat, și anume renașterea Fiului Dumnezeiesc. Aceștia primesc cadou un ou roșu.
3. COVRIGII, NELIPSIȚI DE LA MASA DE PAȘTE
În Argeș, pe lângă sarmale, umplutură, ruladă de porc sau alte delicatese specifice Paștelui, gospodinele pregătesc covrigi în cuptor.
2. PRIMA MASĂ: VIN + PÂINE SFINȚITĂ
În anumite zone din Banat, credincioșii se pun la masă și iau o linguriță de vin cu pâine sfințită, înainte de orice aliment, chiar și înainte de a spune „Hristos a Înviat”. Vinul simbolizează sângele, iar pâinea trupului lui Hristos.
1. TOACA ȘI OSPĂȚUL
Țara Moților: Cel mai interesant obicei vine din Țara Moților. Aici feciorii comunității trebuie să ducă toaca în cimitir și s-o păzească. Dacă este furată, vor fi pedepsiți să organizeze un ospăț mare a doua zi.