Connect with us

Revistateo.ro

Life

Genetica a decis: TOȚI semănăm mai mult cu tații decât cu mamele!

Toți semănăm mai mult cu tații decât cu mamele: aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA). Dacă ți-a spus cineva până acum că semeni mai mult cu mama decât cu tatăl, acea persoană se află în gravă eroare, cel puțin genetic.

În ciuda faptului că moștenim aceeași cantitate de ADN de la ambii părinți, conform cercetării oamenilor de știință linia paternă este mai puternică pentru a determina cum suntem și cum ne vom dezvolta ca adulți. Cercetarea a fost făcută pe șoareci de laborator, însă oamenii de știință asigură că rezultatele sunt valabile pentru toate mamiferele, inclusiv pentru oameni.

Cercetătorii susțin că moștenim nu doar trăsături fizice și de comportament de la tată ci și dezvoltarea anumitor afecțiuni de sănătate sau expunerea la riscuri noi. Cu toate că moștenim aceeași cantitate de mutație genetică de la părinți, utilizăm mai mult moștenirea primită de la tată, mai ales la vârsta maturității.

Fernando Pardo Manuel de Villena, cel care a condus acest studiu interesant, specifică faptul că dacă moștenim o boală pe cale maternă, este foarte probabil ca aceasta să nu se manifeste la timp și să trăim cu ea fără să știm că o avem. Dacă moștenim o problemă de sănătate de la tată, boala își va manifesta simptomele foarte puternic chiar.

CITEȘTE ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPIII NĂSCUȚI PRIN CEZARIANĂ

Copiii născuți prin cezariană sunt mai expuși la alergii decât cei care se nasc natural și asta din cauza alterării transferului natural al microbioticii intestinale materne noului născut.

Aceste microorganisme au rolul de a pune în funcțiune procesul de maturizare al sistemului imunitar al bebelușului. Laptele matern exclusiv poate însă ajuta copilul să-și recupereze ecosistemul de bacterii benefice.

Între 30 și 35% din populația planetei suferă de un anumit tip de alergii, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Acest procent a tot urcat în ultima decadă, ba chiar s-a dublat față de perioadele anterioare.

Cele mai comune afecțiuni alergice sunt astmul și rinită. Ultimele studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că pe lângă rinita alergică și astmul, alergia alimentară este tot mai răspândită mai ales în cazul copiilor.

Stilul de viață al mamei afectează sănătatea viitorului copil, deoarece aceasta ingerează o serie de alimente cu potențial alergic ceea ce afectează ecosistemul microintestinal.

În timpul formării bebelușului, chiar înainte de naștere, se organizează o adevărată colonie de bacterii benefice, care imunizează copilul la factorii de mediu în mod natural. Născuți prin cezariană, acești copii vor avea probleme serioase deoarece se alterează ”microsocietatea” bacteriană benefică.

Cercetătorii de la Universitatea din New York au ajuns la concluzia că riscul de alergii la copiii născuți prin cezariană este mai mare decât la cei născuți natural, crescând cu până la 50%.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Life

To Top