Stiri
SUPERSTIȚII DE PAȘTI: Ce e interzis să faci în Joia și Vinerea Mare
Seria de superstiții de Paști începe încă din Duminica Floriilor culminând cu Joia Mare și Vinerea Seacă și mai apoi cu zilele de Paște. Una dintre cele mai comune superstiții legate de Paște este aceea a îndepărtării duhurilor rele de casa noastră dacă pune ramuri de salcie sfințită în tocul ușii în Duminica Intrării în Ierusalim.
În Joia și Vinerea Mare, spun bătrânii, nu e bine să lenevești și să dormi deloc deoarece vei fi netrebnic tot restul anului. De asemenea, munca asiduă este interzisă în aceste zile sfinte, iar dacă la țară femeile și fetele torc sau țes ori fac curat în grădină și le vede lumea, pot fi blestemate și vor rămâne fără noroc.
CITEȘTE ȘI: CADOURI DE PAȘTE. VEZI LISTA ACTUALIZATĂ
Superstiții de Paști. Iar blestemele nu vin de la săteni ci de la personajul mitologic Joimărița care le pedepsește pe femeile care spală sau gătesc în Joia sau Vinerea din Săptămâna Patimilor. Există și câteva lucruri pe care femeile le pot face în Joia Mare: pot umple borșul (care va fi bun tot anul) sau pot vopsi ouăle.
Nu pune borș în Vinerea Mare deoarece Necuratul ți-l va strica, mai spun superstițiile bătrânilor din satele românești. Și nu e vorba doar de borș aici: este recomandat ca oamenii să nu semene nimic în Vinerea Mare deoarece nu va da roade.
Superstiții de Paști. În Noaptea Învierii, fiecare creștin primeșe lumina sfântă de la biserică, iar aceasta trebuie păstrată pentru tot restul anului. Lumânarea cu care ai fost la biserică în Noaptea Învierii poate fi aprinsă în caz de necazuri mari pe parcursul anului sau dacă apare vreo calamitate.
De asemenea, nu e bine să consumați bucatele tradiționale de Paște până ce acestea nu sunt sfințite de către preot în Duminica Învierii. O altă superstiție interesantă legată de Paște vine din Ardeal, unde fetele sunt udate în Prima zi de Paște de feciori pentru a fi frumoase și sănătoase tot anul.