Stiri
Cât de des trebuie să-ţi faci testul Papanicolau
În cazul femeilor, medicina modernă permite acum o evaluare amănunţită a colului uterin, tehnologia din zilele noastre fiind tot mai performantă. Printre testele pe care o femeie trebuie să le facă periodic se află şi Papanicolau, care trebuie efectuat cu o frecvenţă anuală, mai ales după ce a fost inclus pe lista analizelor obligatorii.
CITEŞTE ŞI: Vezi de ce boli poţi scăpa cu ajutorul salatei
Recomandat în special celor care au fost diagnosticate cu diverse afecţiuni în sfera genitală, testul poate indica leziuni precanceroase, dar şi cancerul în faza incipientă.
Atenţie, însă, dacă în timpul efectuării testului Papanicolau suferiţi şi de o înfecţie genitală, acesta poate avea un rezultat fals, asta din cauza numărului mare de leucocite din organism, care luptă cu bacteriile ce cauzează infecţia, iar astfel se suprapun celulelor investigate.
În această situaţie, ginecologul va prescrie mai întâi un tratament pentru infecţia pacientei sale, sfatunid-o să revină după perioada indicată, pentru a face testul Papanicolau.
Aşadar, nu uita să-ţi faci testul Papanicolau în fiecare an, după debutul vieţii sexuale, pentru a fi sigură că nu eşti expusă cancerului de col uterin.
Testul poartă numele renumitului medic grec Georgios Nicholas Papanikolaou (sau George Papanicolaou), un adevărat pionier la citologiei şi al detecţiei cancerului, cel care a dus prin invenţia sa la salvarea a numeroase femei din întreaga lume.