Stiri
Tocătorul de plastic sau de lemn – care crezi că este mai bun?
Tocătorul de plastic sau de lemn – care crezi că este mai bun? Chiar dacă nu se pot vedea cu ochiul liber, bacteriile se ascund la tot pasul, iar tocătorul din bucătărie reprezintă locul ideal unde acestea se pot dezvolta.
De aici a pornit şi ideea că ustensila în cauză, dacă este din lemn, poate permite microorganismelor precum salmonela, listeria sau E.Coli să se crească şi să contamineze alimentele cu care intră în contact, dând naştere unor toxiinfecţii alimentare.
CITEŞTE ŞI: Vezi ce boli vindecă mirodeniile din bucătărie
Ideea a fost atât de vehiculată, încât Departamentul de Sănătate din America recomanda la un moment dat populaţiei să folosească doar fundurile din plastic, pe motiv că sunt mai sigure.
Asta a dat naştere la un studiu efectuat de mai mulţi microbiologi de la Universitatea din Wisconsin, care a contrazis toate zvonurile legate de siguranţa tocătorului din plastic.
Oamenii de ştiinţă au contaminat tocătorul modern şi unul tradiţional, din lemn, cu toate bacteriile ce pot da naştere unor probleme digestive. Au început apoi verificările periodice, fără a manipula ustensilele respective, iar astfel au văzut că, în timp ce bacteriile de pe fundul din lemn au murit după doar trei minute, cele de pe tocătorul din plastic au ajuns chiar să se înmulţească peste noapte.
Cum a fost posibil aşa ceva? Se pare că lemnul, fiind un produs al naturii, are „încorporat” un sistem propriu de protecţie împotriva dăunătorilor, iar astfel a omorât bacteriile. Mai exact, acestea au ajuns să se infiltreze în micile striaţii ale lemnului, unde au fost ucise într-un timp foarte scurt.
Pe de altă parte, tocătorul din plastic pote fi curăţat uşor cu detergent, iar astfel toate bacteriile sunt eliminate, atâta timp cât fundul respectiv nu este uzat şi nu prezintă zgârieturi sau alte locuri propice pentru germeni.