Connect with us

Revistateo.ro

Oraș vechi de 5000 de ani, descoperit în subteranul din Turcia

Stiri

Oraș vechi de 5000 de ani, descoperit în subteranul din Turcia

Cercetătorii care au dat peste orașul din subteran reprezintă cea mai mare descoperire de acest gen din Cappadocia și constă într-o rețea complexă de tuneluri, săpate în formațiunile stâncoase formate în special din roci vulcanice.

Orașul de sub pământ are o vechime aproximativă de 5000 de ani și se întinde pe o suprafață de aproape 7 kilometri. Construcțiile, printre care se află mai multe locuințe, biserici și chiar morminte, au fost descoperite întâmplător, în timp ce în zonă aveau loc o serie de excavări pentru a ajunge la o rețea de tuneluri.

CITEȘTE ȘI: A fost găsit mormântul lui Cervantes

Construcțiile se află sub cetatea Nevșehir și sunt realizate pe mai multe niveluri. Acestea includ atât spații de locuit, cu bucătării, pivnițe, cât și câteva capele ascunse, cu scări ce duc spre suprafață.

Construcția de acest gen nu este singura descoperită în Turcia, un oraș asemănător aflându-se chiar în apropiere, ce poartă numele de Derinkuyu. Acesta a fost scos la lumină în 1963 și se pare că a adăpostit aproape 20.000 de locuitori. Orașul aflat în subteran este situat pe 11 niveluri și are 600 de căi de acces.

Structura subterană seamănă foarte mult cu un alt oraş subteran, Derinkuyu, aflat în apropiere, ce a fost descoperit în 1963.

Oraşul de sub Nevşehir, la fel ca Derinkuyu, a fost gândit pentru ca rezidenții săi să fie protejați de posibili invadatori. Conform arheologilor turci, noul oraș descoperit este de trei ori mai mare decât Derinkuyu.

„Această nouă descoperire va fi adăugată ca o nouă perlă, un nou diamant, o nouă mină de aur la bogăţiile Cappadociei”, a declarat primarul din Nevşehir, Hasan Ünver, pentru National Geographic.

Administrația locală vrea să transforme zona în „cel mai mare parc de distracţii antic”, care să includă un muzeu subteran, galerii pietonale, iar la suprafață mai multe hoteluri și galerii de artă. În plus, primarul de aici vrea să redeschidă și bisericile aflate sub pământ, pentru a atrage cât mai mulți turiști.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top