Connect with us

Revistateo.ro

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti

Stiri

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti. Printre puţinele practici străvechi care au rezistat până în zilele noastre se află şi obiceiul stropitului, ce are loc în fiecare an în prima zi din Săptămâna Luminată, în zona Scheii Braşovului.

Păstrat cu sfinţenie de sute de ani, ritualul prevede ca junii tineri, îmbărcaţi cu portul tradiţional, să se întâlnească în jurul bisericii „Sf. Nicolae” din Scheii Braşovului, de unde vor porni în alai către locuinţele fetelor nemăritate.

CITEŞTE ŞI: Cum să te bucuri de masa de Paști, fără probleme digestive

Cu toţii au pe cap pălăriile negre din catifea, în jurul cărora se află o panglică tricoloră, iar în partea de jos poartă o cămasă albă, până la genunchi, un flanel cu mâneci, o cingătoare şi cizme.

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti. Grupul de juni este condus de o echipă de lăutari, iar în timp ce merg spre casele tinerelor, junii se încing la horă şi spun strigături, pentru a le da acestora de veste că se îndreaptă spre ele.

Atunci când ajung la o casă, flăcăii o stropesc cu parfum, după care servesc un ou roşu şi vin din partea gazdelor, în timp ce fetele le prind o floare la cămaşă.

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti. Ritualul se sfârşeşte spre seară, după ce toate casele fetelor nemăritate au fost stropite.

Un alt obicei ţinut în a doua zi de Paşti este cel al plugarului, întâlnit în satul Vad din comuna Sercaia, Braşov, dar şi în anumite localităţi din Ţara Făgăraşului.

Considerată una dintre cele mai vechi tradiţii cu specific agrar, serbarea folclorică reuneşte într-un singur loc toată suflarea comunităţii, în timp ce rolul principal îl are un tânăr, ieşit primul la arat.

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti. După ce plugarul este căutat prin gospodărie şi găsit, fetele trec la împodobirea acestuia cu legături din grâu verde, după care este purtat de către feciori pe o grapă de lemn până la râu, unde este scufundat de patru ori. La rândul său, plugarul îi stropeşte pe cei prezenţi la malul apei, pentru a le aduce noroc.

După această ceremonie, oamenii se îndreaptă către sat, unde petrec până seara.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top