Connect with us

Revistateo.ro

Află cât la sută din creier folosim de fapt

Stiri

Află cât la sută din creier folosim de fapt

Adevărul este că ne folosim doar de o minoritate din puterea reală a creierului nostru.

CITEŞTE ŞI: CÂND VORBEŞTI, CREIERUL TACE

Neuroştiinţa a avansat foarte mult în ultimii 10-20 de ani, iar diverse echipamente ne permit să explorăm în detaliu ce anume se întâmplă în creier când realizăm diverse sarcini sau proiecte. Într-adevăr ştim încă mult prea puţine despre cum funcţionează creierul. Pe lângă muntele de lucruri pe care încă nu am reuşit să le aflăm despre creierul nostru, există un alt munte de revelaţii pe care le-am avut de-a lungul timpului, printre care:

  • rolul lobului frontal (responsabil cu abstractizarea, decizii, planificare etc)
  • capacitatea creierului de a se reorganiza din punct de vedere fizic – neuroplasticitate
  • faptul că neuronii se pot regenera
  • faptul că deşi cântăreşte doar 2% din masa totală a corpului, creierul poate solicita 20-30% din resursele de energie ale corpului
  • când începe degenerarea creierului şi cum poate fi ea împiedicată/ţinută sub control

Toate aceste aspecte sunt importante atunci când ne întrebăm cât la sută din creier folosim de fapt. Deşi deţine doar 2% din masa totală a corpului (vorbim aici de un creier adult), acesta consumă ~20% din rezervele de energie ale corpului. Pe măsură ce mergem înspre vârste mai mici, energia pe care creierul “o fură” corpului este mai mare, 50% pt copii, 60% la bebeluşi.Imaginează-ţi creierul ca fiind o cutie care funcţionează pe bază de curent. O bună parte din curent care este folosit de această cutie, e folosit la menţinerea activă a acestuia. Aproximativ 80%. Restul de 20% din energie este folosită pentru realizarea sarcinilor propriu-zise (adică munca pe care o realizează neuronii).

Pentru că energia respectivă este extrem de limitată, dacă toţi neuronii ar munci deodată, s-ar pierde foarte repede energia rămasă. Creierul, este o cutie destul de eficientă, astfel încât se foloseşte de ceea ce se numeşte “sparse coding”, practic o acţiune de diviziune a activităţii neuronilor care duce la un transport maxim de informaţie, cu uz minim de energie. Astfel, când stai la televizor şi te uiţi la un serial, nu îţi foloseşti toate funcţiile, creierul activând doar zonele necesare în acel moment. Deci, practic folosim 100% din creier, dar niciodată pe tot odată.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top