Sanatate
Uite semnele care anunţă probleme cu glanda tiroidă
Afecţiunile pe care le provoacă problemele cu glanda tiroidă afectează o femeie din 8 în România. Iată care sunt semnele ce trebuie să te trimită la un control endocrinologic.
CITEŞTE ŞI: S-A DESCOPERIT UN NOU REMEDIU PENTRU CANCERUL OVARIAN
În cazul în care menstruaţia nu apare la intervale regulate, mergi la ginecolog pentru posibile cauze locale. De multe ori însă, cauza poate să fie endocrinologică, aşadar vei merge şi la un specialist endocrinolog. De asemenea, dacă prima menstruaţie se instalează înainte de vârsta de 10 ani sau după 14 ani, e necesară o vizită la specialistul endocrinolog. În cazul în care menstruaţia dispare prea devreme, sub 40 de ani, sau prea târziu, după 52 de ani, endocrinologul trebuie consultat.
Tulburările glandei tiroide au un impact foarte mare asupra nivelului de energie şi a stării de spirit. Hipotiroidismul te face să te simti obosit, lent şi deprimat. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, nelinişte, şi iritabilitate.
Căderea părului poate fi fiziologică în diverse cazuri, cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesivă a produselor de îngrijire, dar şi după naştere. Dar căderea părului ca şi îngrăşarea acestuia poate fi cauza unor disfuncţii la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei.
Atenţie şi la piele! Dacă aceasta devine mai aspră, se îngroaşă, este mată, lipsită de vitalitate, uscată şi rece e posibilă o hipotiroidie. Dacă pielea devine umedă, subţire, moale, fină la atingere, caldă e posibilă hipertiroidia.
Nu ţi-ai schimbat alimentaţia radical, nu faci mai puţină mişcare ca de obicei. Vă îngraşi însă şi, uneori, îţi creşte tensiunea? Orice îngrăşare aparent fără motiv trebuie să te trimită la endocrinolog. Această recomandare apare atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor.