Ingrijirea dintilor
Alarmant: Câți copii din România au carii și care este vina părinților
Medicul stomatolog Claudiu Lupașcu susține că principala vină a părinților este că nu intervin în îngrijirea dinților celor mici atunci când au dinți de lapte, așteptând ca aceștia să cadă. Acesta este un prost obicei, susține medicul pentru realitatea.net.
„Igienizarea cavității orale trebuie începută concomitent cu erupția primilor dinți de lapte și adaptată pe parcursul dezvoltării copilului, folosindu-se produse specifice vârstei. Chiar dacă bebelușul are doar 2-3 dințișori și indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu biberonul, este foarte important că primii dințișori să fie îngrijiți”, a mai adăugat dr. Lupașcu pentru sursa amintită.
CITEȘTE ȘI: MITURI DESPRE ÎNGRIJIREA DINȚILOR
Medicul mai spune că periajul dentar trebuie făcut de părinți, dimineața și seara, astfel încât micuții să accepte acest obicei zilnic, pentru sănătatea lor. Cariile sunt principala cauză a căderii dinților și a durerilor îngrozitoare de măsele și dinți, dacă nu sunt prevenite sau tratate la timp acasă, și, ulterior, la cabinetul stomatologic.
Și bebelușii pot face carii, mai spun specialiștii. Atunci când cel mic este hrănit cu lichide cu un conținut ridicat de zahăr, apare caria de biberon. Avertismentul dat de medicul Lupașcu privind îngrijirea dinților este unul serios, acesta susținând că neglijarea dinților de lapte duce la anomalii ale erupției dinților definitivi.
Potrivit studiului prezentat de Societatea de Stomatologie Estetică, România se află în topul țărilor cu cele mai multe carii. Nu mai mult de 83% dintre copii au carii deja la 6 ani. Un fenomen tot mai frecvent întâlnit este cel de carie de biberon.