Connect with us

Revistateo.ro

Tradiții, obiceiuri și superstiții de RUSALII

Stiri

Tradiții, obiceiuri și superstiții de RUSALII

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile este sărbătorită la 50 de zile după Paşte și mai este cunoscută în tradiția populară sub numele de Cincizecime. Este ziua în care sunt comemorați morții și spiritele acestora, în timp luând naștere o sumedenie de supersitiții terifiante.

Conform tradițiilor, Rusaliile sunt ființe supranaturale negative, ce umblă încă din ziua de Strat de Rusalii, care pică mereu într-o miercuri, în a 25-a zi după Înviere și îi pedepsesc pe cei care nu le respectă zilele.

Femeile erau în trecut atât de speriate de Rusalii, încât nu lucrau absolut nimic în zilele de miercuri ce picau între stratul de Rusalii și Duminica Pogorârii Sfântului Duh.

CITEȘTE ȘI: Rugăciunea făcătoare de minuni

În unele zone ale țării, Rusaliile sunt considerate a fi spiritele celor care au părăsit mormintele în Joia Mare și refuză să se mai întoarcă sub pământ, făcându-le mari necazuri oamenilor.

Unii spun că aceste spirite malefice ar locui în preajma izvoarelor și cred că cei care le ascultă cântecul se îmbolnăvesc și ajung chiar să-și piardă mințile, iar singurii care i-ar putea dezlega de boli ar fi călușarii.

În ziua de Rusalii oamenii împodobesc locuințele, porțile și curțile cu flori de tei, ramuri de plop sau stejar, au loc dansurile călușarilor și se sfințesc ramuri de soc, tei sau mur, pe care oamenii le pot folosi mai apoi în scopuri medicinale.

Tot cu această ocazie se oferă spre pomenirea morților vase de lut, căni și străchini decorate cu flori și umplute cu toate bunătățile care le plăceau răposaților. Florile de tei rămase în urma sărbătorii sunt păstrate la icoane, iar oamenii le folosesc pentru a alunga furtuna și grindina. În unele părți ale țării, în a doua zi de Rusalii preotul merge la câmp cu restul credincioșilor pentru a stropi câmpul cu apă sfințită, ca acesta să fie ocolit de grindină, iar rodul să fie bogat.

În Duminica Mare era deschis și sezonul de culegere a plantelor de leac, întrucât până acum se considerau a fi otrăvite de Rusalii. Oamenii trebuiau să poarte la brâu pelin, pe care îl puneau și la animalele din gospodărie, de teamă că spiritele rele i-ar ridica în văzduh.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top