Stiri
Ai alergie la soare? Uite cum te poţi trata
Atunci când suferi de o alergie la soare înseamnă că pielea se înroşeşte foarte tare şi ai mâncărimi, iar în cele mai multe cazuri apare şi o erupţie polimorfă la lumină, sau o intoxicaţie solară.
Cele mai predispuse la o astfel de afecţiune sunt femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, iar iriaţia pielii apare deseori în zona pieptului sau a gâtului. Alergia la soare poate fi dobândită ereditar, mai ales în cazul celor care au pielea foarte albă, ori poate fi declanşată de anumiţi factori alergeni (plante, medicamente) sau chiar de anumite boli cronice.
CITEŞTE ŞI: Ce efecte puțin comentate are soarele asupra pielii tale
În timp ce cazurile minore de alergie la soare pot fi tratate foarte uşor ori trec de la sine, cele mai severe necesită un tratament bazat pe creme ce conţin corticosteroizi ori diferite medicamente şi se manifestă prin băşici cu lichid, febră şi dureri mari.
Este important de ştiut că cei care au suferit în trecut de o astfel de erupţie să se protejeze corespunzător atunci când stau la soare, prin creme cu factor de protecţie mare şi haine care să nu permită razelor solare să intre în contact direct cu pielea.
Dintre toţi, cei mai expuşi la o alergie la soare sunt cei care au tenul foarte alb, cei cu părul deschis la culoare, sau cei care urmează un tratament ce creşte sensibilitatea pielii (ibuprofen, naproxen ori diferite alte antiinflamatoare nesteroidiene, fenotiazine, tetraciclina, furosemidă, psoralene).
Cum poţi trata alergia la soare? Există câteva remedii la îndemână pentru a scăpa de roşeaţa dobândită în urma orelor petrecute la plajă, printre care cremele de după plajă ce conţin vitamina E, uleiul din arbore de ceai, beta caroten (găsim în morcovi), extractul de hamamelis, capsulele ce conţin extract de urzică, ulei de peşte, etc.