Sanatate
MINUTUL DE SĂNĂTATE: Alimente INTERZISE pe caniculă
Specialiştii ne sfătuiesc să renunţăm la o serie de alimente care, în combinaţie cu temperaturile ridicate, ne pot afecta sănătatea.
CITEŞTE ŞI: Uite cât de bune sunt frunzele acestui copac pentru sănătate
Nutriţioniştii spun că pe lângă temperatura de afară, alimentele şi băuturile pe care le consumăm zilnic ne dau şi ele o senzaţie de cald sau de rece, astfel că regimul alimentar din anotimpul cald trebuie să conţină nu doar produse răcoroase, ci şi uşor de digerat.
Spre exemplu, micul dejun ar trebui să conţină cereale, alături de fructe sau lactate. La prânz ne putem răsfăţa cu peşte, lactate sau leguminoase şi salată din abundenţă. În acelaşi timp, ne putem răcori la jumătatea zilei cu o supă rece sau o ciorbă de legume de sezon.
La cină putem pune pe masă o salată mare, alături de o brânză cât mai puţin sărată, ori mâncăruri pe bază de legume şi peşte (acesta din urmă trebuie ales cu atenţie, pentru că este uşor perisabil).
Printre alimentele cu efect răcoritor ce nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar estival se află şi zarzavaturile cu frunze mari, legume sărace în amidon (fasole, broccoli, conopidă, dovlecei, castraveţi) şi cât mai multe fructe proaspete de sezon.
Pentru a potenţa aroma şi gustul mâncării putem adăuga ierburi aromatice de sezon, cum sunt busuiocul, pătrunjelul şi mărarul.
Pe de altă parte, specialiştii ne avertizează că produse precum carnea, ouăle sau nucile scad nivelul de energie al organismului, iar organele interne vor lucra suplimentar pentru a asigura echilibrul organismului nostru. În egală măsură sunt interzise (pe cât posibil) alimentele care conţin mult zahăr sau sodiu, căci acestea nu vor face altceva decât să încetinească absorbţia în organism a substanţelor nutritive.
ATENŢIE! ACEST ARTICOL ESTE SCRIS CU TITLU INFORMATIV SI NU INLOCUIEŞTE SFATUL UNUI SPECIALIST.
Sursa foto manifestguide.com