Stiri
Uite în ce mod poate evolua o simplă arsură solară! Medicul dermatolog ne avetizează!
Îngrijirea pielii pe perioada verii are un rol deosebit. De cele mai multe ori ne confruntăm cu probleme sezoniere care ne dau mari bătăi de cap şi care, de multe ori, se transformă în probleme grave ale pielii. Uite cum poate evolua o simplă arsură solară!
Opinia unui specialist este întotdeauna cea mai importantă, aşa că am consultat-o pe doamna doctor Anca Ursu, medic primar dermatovenerolog la clinica Ponderas, pentru a ne răspunde la câteva întrebări esenţiale despre afecţiunile sezoniere ale pielii.
1. Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii în perioada verii?
Sub influenta razelor solare, la nivelul pielii pot aparea trei tipuri de reactii:
– pe o piele normala, dar supusa unei cantitati prea mari de radiatie solara, apare arsura solara (eritem)
– pe o piele sensibila, la doze de radiatie care in mod normal nu produc nici o reactie, apar eruptia polimorfa la lumina sau alte forme de alergii solare ca urticaria solara, prurigo solar sau foliculite solare
– la pacienti cu dermatoze preexistente, ca de exemplu lupus eritematos, lichen, psoriazis, vitiligo, acnee, dermatita seboreica sau micoze se pot declansa sau chiar agrava leziunile specifice bolii respective.
2. Care sunt factorii care declanșează aceste probleme?
In cazul arsurilor solare vorbim de o expunere exagerata la ultraviolete mai ales in conditiile micsorarii stratului de ozon din atmosfera.
In cazul eruptiei polimorfe la lumina si a celorlalte alergii solare e vorba de o reactie imuna la un component al pielii care este alterat chimic de expunerea la lumina ultravioleta.
In cel de-al treilea caz de reactie dermatologica, in cazul lupusului eritematos si al altor dermatoze preexistente, se pare ca pe un teren genetic predispus sa faca boala respectiva, ultravioletele joaca rol de factor declansator sau agravant.
3. Cum pot fi prevenite afecțiunile sezoniere ale pielii și care sunt primele măsuri pe care ar trebui să le luăm în cazul în care ne confruntăm cu acestea?
Primul pas impotriva arsurilor solare este intotdeauna evitarea expunerii la soare intre orele 11 si 16. Totodata, este important sa ne protejam cu imbracaminte adecvata si creme fotoprotectoare pe tot parcusul verii.
Pentru a preveni eruptia polimorfa la lumina si a celorlalte alergii solare incepem protejarea pielii expuse la soare cu imbracaminte si creme fotoprotectoare inca din primavara, astfel incat pielea sa se expuna gradat la ultraviolete. Betacarotenul (pe care il gasim in morcovi, rosii, pepene, afine, mure, zmeura etc) si antioxidantii sunt si ei eficienti in etapa de preventie.
4. În ce mod pot evolua problemele de acest gen?
Arsura solara trebuie tratata in mod serios si rapid. Daca se continua expunerea la soare, aceasta se transforma intr-o flictena si apoi intr-o ulceratie care poate lasa cicatrice. Mai mult decat atat, pot aparea si semne neurologice de insolatie.
Eruptia polimorfa la lumina si celelate alergii solare apar de obicei primavara si, dupa un prim puseu semnificativ (papulesau placi eritematoase pruriginoase), eruptia scade in severitate pe masura ce vara se sfarseste.
In cazul dermatozelor preexistente, boala poate evolua in pusee declansate/agravate de expunerea la soare urmate dupa tratament /fotoprotectie de intrarea in remisiune.
5. Ce părere aveți despre utilizarea remediilor naturiste în tratarea bolilor de piele?
Remediile naturiste, ca in cazul celorlalte boli, si-au gasit rolul si la nivelul pielii. Daca pe vremuri efectele lor benefice erau constatate pe baza observatiei in mod empiric, acum se face cercetare stiintifica si, in urma unor studii comparative, se introduc diferitele extracte din plante in creme sau chiar tablete. Astfel, se foloseste ceaiul verde in tratamentul vegetatiilor veneriene tocmai pentru efectul sau antioxidant si imunostimulator sau Sphaeranthus Indicus in tratamentul psoriazisului avand efect anti TNFalfa si imunomodulator; Mimoza Tenuiflora cu efect cicatrizant etc.
6. Ce sfaturi aveți în privina îngrijirii pielii pe timp de vară?
Pe perioada verii este indicat sa aplicam cremele de fotoprotectie pe zonele expuse la soare cu 30 de minute inainte de a iesi afara din casa. Alegerea produsului se face in functie de tipul de piele (pentru pielea seboreica sunt recomandate lotiunile de tip gel sau emulsie, iar pentru pielea uscata se recomanda crema) sau functie de tipul de afectiune (creme cu filtru mineral pentru lupus eritematos sau alergii solare su creme cu filtre chimice, mai acceptabile cosmetic, pentru preventie).
Totodata, pentru ca soarele usuca pielea e indicat sa folosim zilnic crame hidratante de fata sau corp.
Se recomanda evitarea parfumarii inainte de expunerea la soare din cauza riscului pigmentarii; de asemenea, recomand si evitarea epilarii cu ceara sau aparat de epilat chiar inainte de expunerea la soare din acelasi motiv.
Sursa foto: davisdermatology.net