Sanatate
Cancerul de piele nu afectează doar epiderma! Iată 6 lucruri nebănuite despre această boală!
Începând cu persoanele care pot suferi cel mai multe de cancerul de piele, această boală are o serie de necunoscute pe care trebuie să le știi.
Cancerul de piele nu afectează doar epiderma! Aceasta este prima curiozitate despre această afecțiune ce se manifestă în special la persoanele care au pielea deschisă la culoare. Asta nu îi scapă însă pe cei cu tenul închis la culoare de posibilitatea de a face cancer la
6 curiozități despre cancerul de piele:
1. NU ESTE PROVOCAT DOAR DE SOARE
Factorii genetici sunt extrem de importanți în declanșarea și dezvoltarea acestei boli. 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt într-adevăr provocate de razele ultraviolete însă în 10% dintre cazuri persoanele nu se expun aproape deloc la soare.
2. CANCERUL DE PIELE POATE APĂREA ORIUNDE
Cancerul de piele nu apare doar pe pielea netedă expusă la soare (spate, brațe sau umeri) ci și în zona genitală, subraț, degete sau după ureche.
3. GEAMURILE FUMURII NU TE PROTEJEAZĂ DE CANCER
Multe persoane consideră că dacă se află într-o mașină cu geamuri fumuri, călătorind la 40 de grade, au scăpat de orice posibilitate de a face cancer. Medicii susțin contrariul. Geamurile fumurii blochează pătrunderea razelor UVB, însă nu pot opri razele UVA, care pătrund mult mai profund în piele.
4. NU AFECTEAZĂ DOAR EPIDERMA
Acest tip de cancer nu afectează doar pielea, deși numele asta indică. Ochii și buzele pot fi serios afectați de razele solare, iar diagnosticul medicului va ti tot același: cancer de piele.
5. NU DOAR PETELE DE PE CORP TE POT AVERTIZA DE BOALĂ
Este greșit să crezi că dacă nu ai pete colorate pe corp nu poți avea cancer. Coșurile, mâncărimile și vergeturile apărute din senin pot fi semnale serioase că boala se instalează în corpul tău.
Sursa foto: asfb.com.au
CITEȘTE ȘI: 5 MODURI PRACTICE ÎN CARE PREVII CANCERUL LA SÂN
Cancerul la sân este o problemă cu care se confruntă multe femei în acest moment. Iată cum previi apariţia acestei boli!
1. Programează-te la un control. Nu există metodă mai bună de prevenire decât controlul periodic. Acesta te va ajuta să descoperi şi cea mai mică modificare a stării tale de sănătate şi, în cazul apariţiei celulelor canceroase, va ajuta la depistarea acestora încă din faza incipientă.
2.Cunoaşte istoria femeilor din familia ta cu privire la acest punct de vedere. Specialiştii recomandă testarea rudelor femeilor care au suferit de cancer la sân, pentru a se asigura că nu există mutaţii în gena BRCA. Aceste mutaţii pot da naştere celulelor canceroase şi cresc considerabil riscul de apariţia a cancerului de sân şi a cancerului ovarian.
3. Mănâncă mai multe legume verzi. Conform specialiştilor, dieta echilibrată, antrenamentele zilnice şi consumul regulat e legume verzi pot preveni apariţia şi dezvoltarea celulelor canceroase. Aşadar, asigură-te că ai un stil de viaţă sănătos, că faci sport şi că stai cât mai departe de stres. Totodată, este foate important să renunţi la vicii, în special la fumat. Acest obicei accelerează dezvoltarea celuleor canceroase şi poate provoca numeroase complicaţii la persoanele care se confruntă cu astfel de probleme.
4. Poartă un sutien care te susţine cu adevărat şi menţine sănătatea sânilor. Este foarte important modul în care îţi îngrijeşti sânii. Presiunea ridicată poate da naştere multor probleme. De aceea este indicat să alegi măsura potrivită şi să nu faci compromisuri în acest sens.
5. Palpează-te singură pentru a descoperi eventualele probleme. Vorbeşte cu medicul tău ginecolog şi învaţă să te palpezi corect, pentru a putea simţi la timp nodulii sau alte modificări care apar.
Sursa foto: huffingtonpost.co.uk