Stiri
SANATATEA IN CULORI: beneficiile fructelor si legumelor ROSII
Consumi destul de des fructe si legume rosii: ardei, mere, pepene, insa nu stiai ce beneficii au? Vei descoperi acum ce minuni fac pentru sanatate!
Fructele si legumele rosii sunt bogate intr-o multime de substante incredibile pentru organismul tau. Sunt pline de licopen, antocianina, substante fitochimice care ajuta la mentinerea sanatatii inimii, imbunanatesc memoria, reduc riscul de a face cancer si ajuta functionarea tractului urinar.
CITESTE SI: SANATATEA IN CULORI: Beneficiile legumelor GALBENE
CITESTE SI: SANATATEA IN CULORI: ce beneficii iti aduc fructele si legumele VERZI
Fructele si legumele rosii sunt pline de antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca boli cumplite precum cancerul. Sunt foarte bune si in cazul afectiunilor cardiace.
Cel mai important compus din aceste fructe si legume rosii este licopenul, care ajuta in tratarea cancerului de san, de pancreas, de piele, de ovare sau de stomac. De asemenea, ajuta la imbunanatirea functionarii ochilor.
Cel mai mare grad de licopen il contin fructe si legume precum: rosiile, ardeii iuti, sfecla rosie, ridichile, merele.
Rosiile contin cea mai mare cantitate de licopen, deci sunt dusmani declarati ai cancerului. De asemenea, au zaharuri, vitamina A si C, calciu si fier.
Merele rosii. Specialistii spun ca merele rosii sunt chiar mai bune decat cele verzi sau galbene, pentru ca au in compozitie mai multe vitamine si antioxidanti.
Zmeura: aceste fructe sunt pline de fibre, care ajuta la reducerea colesterolului. De asemenea, contin vitamina C, care reduce aciditatea stomacala.
Ardeiul rosu contine vitaminele A, C, E, K si B6, acid folic si potasiu. Mai are fitonutrienti si licopen. Reduce riscul de infarct miocardic, de cancer de prostata, pancreas si intestinal.
Sfecla rosie ajuta la detoxifierea ficatului, pentru ca are un continut mare de potasiu si acid folic. Acestea ajuta si la reglarea tensiunii arteriale. Are si efect de remineralizare a organismului pentru ca este plina de glucide, magneziu, fosfor, potasiu, fier si vitamine.
Ridichile rosii sau „ridichile de luna” sunt o excelenta sursa de acid folic (de aceea sunt bune pentru femeile gravide), antioxidanti, vitamina C, fier, fosfor si potasiu.
Capsunele sunt bogate in fier, deci previn anemiile. Ajuta in cazuri de hipertensiune arteriala si previn afectiunile inimii.
Ciresele sunt bogate in fibre, caroten si au proprietati antibacteriene. Sucul de cirese previne aparitia cariilor dentare.
CITESTE SI: SANATATEA IN CULORI: ce beneficii iti aduc fructele si legumele MOV
CITESTE SI: Pune suc de rosii in cada de baie si nu ai sa crezi cu ce ajuta
Sursa foto: plantsforhumanhealth.ncsu.edu