Stiri
Criza contracepţiei: soluţii de urgenţă!
Contracepţia este unul dintre subiectele cele mai discutate şi combătute de către medicii ginecologi.
Şi dacă acum câteva secole cuvântul „contracepţie” nu era încă inventat, astăzi există numeroase metode prin care poţi să te protejezi de sarcinile nedorite şi de bolile cu transmitere sexuală.
Dar ce se întâmplă când aceste metode dau greş sau, pur şi simplu, uiţi să le foloseşti?
Iată câteva situaţii posibile şi modul în care le poţi rezolva!
Ai uitat să iei pilula
Întrucât pilulele sunt diferite, citeşte cu atenţie instrucţiunile care o însoţesc pe a ta, chiar dacă ştii deja sfaturile general valabile. Dacă e vorba despre o pilulă „activă” – nu una dintre cele cu efect placebo, existente pe folia de 28 de bucăţi, care se iau în timpul ciclului menstrual ca să nu strici rutina – ia-o de îndată ce ţi-ai amintit de ea, apoi continuă normal, asta dacă nu au trecut mai mult de 12 ore de la ultima pilulă. Dacă au trecut mai mult de 12 ore sau dacă ai uitat de mai multe ori să iei pilula, foloseşte prezervative în următoarele 7 zile. Dacă nu ştii în ce stadiu te afli, cere sfatul unui medic sau farmacist.
Îţi dai seama că ai uitat să iei una sau două pilule, dar ai apucat să faci sex
Îţi poţi aminti, brusc, că ai uitat să iei pilula. Situaţia este însă diferită dacă îţi pică fisa că ai uitat de două ori consecutiv tocmai după ce ai făcut sex. Probabilitatea de a fi însărcinată depinde de numeroşi factori. Dacă ai peste 16 ani, du-te la farmacie şi cere o pilulă de urgenţă. În unele ţări e nevoie de o reţetă, de o vizită la planning familial sau de avizul părinţilor. Azi se poate cumpăra şi de pe net, dar varianta asta este destul de controversată.
Această pilulă trebuie luată într-un interval de 72 de ore de la raportul sexual neprotejat – cu cât mai repede, cu atât mai bine. Sunt două comprimate care trebuie înghiţite într-un interval de 12 ore, nu tocmai cele mai plăcute din viaţă.