Connect with us

Revistateo.ro

Cortina de fier sexuală: închisori vestimentare

Stiri

Cortina de fier sexuală: închisori vestimentare

În cea mai mare parte din nordul și vestul Indiei, în țările musulmane, dar şi în cele europene cu o mare concentrare de populaţie de credinţă musulmană, femeile urmează reguli vestimentare draconice de acoperire a corpului. Iată, în cele ce urmează, o scurtă istorie a şalului în spatele căruia se ascund astăzi aceste femei…

Simbol al modestiei şi al respectului social cu care e datoare, conform tradiţiei vestimentare, femeia, șalul indian, dupatta cum se mai numește, nu poate fi desprins de contextul în care a luat naștere. Pentru cei care nu știu, dupatta este o eșarfă lungă, rectangulară, cu funcții vestimentare multiple: de la acoperământ al capului la cordon și capă.

Cortina de fier sexuală: închisori vestimentare

Cortina de fier sexuală: închisori vestimentare

Nici vorbă despre dupatta în civilizația antică, spun istoricii. Nici măcar dovezile arheologice găsite la Mohenjadaro(printre care se numără statuia unui rege-preot datând de pe vremea civilizației Harrapa, purtând un soi de şal peste umeri) nu sunt suficiente pentru a plasa cu certitudine șalul indian atât de departe în preistoria civilizaţii hinduse.

Însă mai toţi istoricii sunt de acord că, la începuturi, dupatta era un obiect vestimentar utilizat atât de bărbați, cât și de femei pentru acoperirea corpului de la talie în sus. Textele vedice descriu trei piese vestimentare: cămaşa de corp, numită nivil, o robă cunoscută sub numele de vasas şi o altă îmbrăcăminte pusă deasupra căreia i se spunea adhivasa. Aceasta din urmă era foarte asemănătoare dupattei de astăzi (sau chaddar-ului, un şal-voal în spatele căruia se ascund în zilele noastre atât femeile hinduse, cât şi cele musulmane) şi era purtată de toţi, indiferent de sex.

TOP 5 CUPLURI DE CRIMINALI CARE AU SOCAT INTREAGA LUME
TOP 5 SFATURI DE VIATA ADEVARATE CARE PREVIN CANCERUL
Citeste mai mult pe Historia.ro

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top