Connect with us

Revistateo.ro

depresia postnatala

Sanatate

Depresia postnatala AFECTEAZA si barbatii! Atentie, taticilor!

Depresia postnatala este frecventa in randul proaspetelor mamici, insa mai putin cunoscut este faptul ca ii afecteaza si pe barbati. Iata la ce trebuie sa fii atent!

Barbatii experimenteaza depresia diferit de femei, iar ei sunt mai predispusi la a incerca sa ascunda depresia postnatala. Din pacate, acest lucru poate duce la agravarea simptomelor, lucru care poate distruge familia.

Simtpomele sunt asemanatoare cu cele ale depresiei obisnuite: stari de anxietate, schimbari bruste in aspectul fizic – se ingrasa sau slabesc brusc, oboseala cronica, stare de slabiciune generalizata, tulburari de somn – nevoia de a dormi mult sau insomnie. Pentru a fi diagnosticat cu depresie, trebuie ca pacientul sa aiba aceste probleme mai mult de doua saptamani, caci depresia nu este „a avea o zi proasta”, ci o stare continua de „ce caut eu in viata mea”.

Marturii ale tatilor care au trecut prin depresia postnatala arata ca sunt zile in care cei care sufera de aceasta problema nu pot dormi, desi sunt obositi, se simt bolnavi fizic si nu pot lua nici cele mai simple decizii, precum „ce mancam la pranz” sau „ce pantaloni sa imbrac”.

CITESTE SI: Moduri prin care să învingi depresia

CITESTE SI: SCRISOARE de la tatal iubitor catre FIICA lui nenascuta. Vezi ce SFATURI emotionante ii da!

Depresia postnatala este normala si in cazul barbatilor, caci a deveni parinte este una dintre cele mai mari schimbari prin care trece cineva, deci este firesc sa aiba impact asupra pshicului.

Se observa usor ca un barbat care trece prin depresia postnatala isi pierde apetitul alimentar, sexual si dorinta de viata in general, sunt mai furiosi, poate chiar pe partenera de viata. Ei se simt coplesiti de faptul ca nu cred ca sunt capabil sa il ingrijeasca pe bebelus si de gandul ca viata lor s-a schimbat complet.

Unii barbati ar putea sa sufere din cauza ca aveau alte asteptari pentru primele zile alaturi de bebelus, insa din cauza noilor responsabilitati de parinte nu s-au putut bucura de ele.

Barbatul depresiv va avea tendinta de a se indeparta de bebelus si va evita activitatile specifice, lucru care se va vedea in comportamentul copilului care, pe masura ce va creste, va fi la fel de rece fata de tatal lui.

Ce e de facut? Daca observi ca sotul tau sau cineva apropiat din familie sufera de depresie postnatala, ai grija ca acesta sa se consulte cu un medic specialist. Depresia postnatala, fie la mama, fie la tata, poate avea efecte negative asupra copilului, mai ales daca aceasta ramane netratata.

ATENTIE: aceste articol este scris cu titlu informativ si nu inlocuieste vizita la medicul specialist!

Sursa foto: qltyctrl.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top