Connect with us

Revistateo.ro

depresia postnatala

Sanatate

Depresia postnatala este o BOALA REALA

Depresia postnatala nu este deloc de ignorat, caci aceasta boala poate afecta relatia de familie pe termen lung. Vezi ce simptome are si cum se trateaza!

Prima intrebare, in legatura cu aceasta afectiune ar fi: cum e posibil ca cineva care traieste o experienta asa de frumoasa – naste un copil – sa SUFERE de o boala? De unde se naste acest sentiment ingrozitor care devine depresie?

Depresia postnatala nu este ceva ce se poate preveni cu usurinta, iar mama nu are nicio vina ca este afectata de schimbarea din viata ei. Un studiu arata ca 75% dintre proasptele mamici sufera de aceste simptome. Important este, insa, cum este gestionata aceasta situatie ingrijoratoare.

Ce simte mama care cade in depresia postnatala:

– o stare generala negativa
– tristete inexplicabila
– sensibilitate excesiva
– lipsa interesului pentru activitatile din jur

CITESTE SI: Depresia postnatala AFECTEAZA si barbatii! Atentie, taticilor!

CITESTE SI: Rugaciunea care te scapa de depresie

– tulburari de somn: fie doarme prea mult, fie are insomnii
– indoieli fata de fortele proprii
– interes scazut fata de copil

Depresia postnatala se instaleaza la cateva saptamani dupa nastere sau la cel mult 6 luni dupa ce bebelusul a venit pe lume. Depresia se naste din tristetea postnatala, o stare normala pe care o experimenteaza mamicile, din cauza faptului ca este o schimbare enorma in stilul lor de viata, pentru care, chiar daca au avut timp 9 luni de zile, nu puteau fi pe deplin pregatite.

Mamicile s-au trezit deodata responsabile pentru un pui de om care depinde de ele clipa de clipa si fata de care nu vor sa greseasca. Depresia postnatala se naste chiar din faptul ca mamele au o stare de anxietate si ingrijorare excesiva, din cauza ca nu sunt convinse ca vor face fata sa aiba grija de bebelus. Ele se vor simti confuze si obosite, iar cateodata vor ceda si vor plange.

O alta cauza pentru depresia postnatala este schimbarea prin care trece corpul femeii, din punct de vedere hormonal: in primele 24 de ore scade foarte mult nivelul de estrogen si progesteron. Medicii spun ca aceste modificari bruste sunt vinovate pentru reactiile de neexplicat ale femeii, imedit dupa nastere.

Chiar daca nu se poate spune cu exactitate ce cauzeaza depresia postnatala, s-a observat ca sunt cateva semne ca o femeie ar fi predispusa la aceasta afctiune: a mai avut depresie postnatala, a suferit de depresie inainte de sarcina, evenimente stresante in timpul sarcinii, o casnicie stresanta, sindrom premenstrual acut.

In cazuri foarte rare, mamica se poate confrunta cu psihoza postpartum, o boala grava care duce la automutilare sau la a face rau copilului.

Daca banuiesti ca cineva din familia ta sufera de depresie postnatala, urmareste aceste simptome la proaspata mamica:

– plange des si mult
– nu zambeste si pare mereu trista
– nu este interesata de copil, familie si, in general, de nimic
– nu are pofta de mancare

ATENTIE: acest articol este scris cu titlu informativ si nu inlocuieste vizita la medicul specialist.

Sursa foto: independent.co.uk

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top