Connect with us

Revistateo.ro

preturile

Inedit

Esti FURAT in fiecare zi. Preturile sunt umflate chiar si cu 1000%

Frauda la achizitiile publice te afecteaza mai mult decat credeai. Preturile sunt marite cu 1000%, lucru care se vede in portofelul tau!

Cei care realizeaza lucrari de constructie sunt „specialisti” in frauda. Ei au descoperit ca pot sa umfle lejer preturile materialelor cu 1000%, caci lipsa de interes a reprezentantilor institutiilor publice este evidenta.

O analiza a Curtii de conturi arata ca: “Proiectantii utilizeaza la estimarea valorii lucrarilor pentru realizarea obiectivelor de investitii preturi supradimensionate ale resurselor materiale comparativ cu situatia reala la momentul intocmirii proiectului, de multe ori cu procente de pana la 1.000%”.

Acest lucru inseamna ca valoarea unei lucrari este majorata artificial pentru ca firma care castiga licitatia sa castige mai multi bani. Acesti bani, care pot fi de mult mai multi decat valoarea reala a proiectului, sunt luati din bugetul public, adica DIN BANII TAI.

Reprezentantul Curtii de Conturi Ialomita spune ca legislatia (HG 28/2008) stabileste reguli clare privind modul de intocmire a devizului general. Totusi, proiectantul este raspunzator doar in ceea ce priveste stabilirea cantitatilor de lucrari, nu si evaluarea lor din punct de vedere finanaciar. In contractele de prestari servicii pentru intocmirea documentatiilor tehnico-economice nu sunt prevazute clauze de penalizare pentru nerespectarea termenelor de realizare a serviciilor contactate.

Chiar daca oricine poate sa caute pe internet si sa vada cat costa, de fapt, aceste produse, insa autoritatile nu sunt deloc dispuse sa afle valoarea reala a achizitiilor: „se remarca o lipsa de interes aproape generala din partea entitatilor publice cu privire la acest aspect, fiind create toate premisele necesare fraudarii”, avertizeaza autorul analizei.

Ministrul Finantelor a anuntat ca primele doua proiecte de lege in domeniul achizitiilor publice au fost finalizate

„Consolidarea mijloacelor de prevenire a coruptiei si a conflictelor de interese in materie de achizitii publice sunt cei doi piloni fundamentali ai pachetului de legi care vizeaza schimbarea profunda a acestui domeniu, un domeniu care sta, fara dubiu, la baza asigurarii bunei guvernari! Toti aceia care au criticat Guvernul pentru faptul ca nu se preocupa de masuri cu rol reformator au acum in fata poate unul dintre cele mai importante pachete de legi ale ultimilor ani”, a scris Eugen Teodorovici intr-un mesaj pe Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

2 Comments

2 Comments

  1. Mocanu Adrian

    2015-09-25T15:53:10+03:00 at 2015-09-25T15:53:10+03:00

    Prost mai esti domnule redactor daca 1000% este egal cu 1000 de ori!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top