Connect with us

Revistateo.ro

anticonceptionale

Educatie

Pilulele anticonceptionale – ce sunt si cum se folosesc

Afla totul despre pilulele anticonceptionale si descopera daca ti se potriveste acest mijloc de protectie!

Pe 26 septembrie este ziua internationala a contraceptiei. E un prilej bun ca sa ne informam si sa aflam mai multe despre fiecare mijloc contraceptiv pe care il putem folosi. Iata ce avantaje si dezavantaje au pilulele anticonceptionale!

Tratamentul cu pastile contraceptive este cea mai folosita metoda prin care femeile se protejeaza de o sarcina nedorita. Ele „pacalesc” practic organismul cu ajutorul unor hormoni, pentru ca acesta sa nu fecundeze ovule.

Sunt 2 tipuri de anticonceptionale:

1. Contin doar progesteron – minipilule
2. Contin o combinatie intre estrogen si progesteron sintetic.

Vezi aici TOTUL despre STERILET

AFLA DE AICI tot ce trebuie sa stii si despre PREZERVATIV

Aceste anticonceptionale combinate se impart in:

1. Pilule monofazice – toate comprimatele au aceeasi compozitie hormonala
2. Pilule trifazice – exista trei tipuri de compozitii hormonale

Cele mai utilizate sunt anticonceptionalele monofazice

Cum actioneaza: impiedica ovulatia, inducand un fel de infertilitate temporara, modifica structura si consistenta mucusului cervical si inhiba ingrosarea endometrului.

Un numar mare de femei pot folosi aceasta masura de contraceptie, dar exista si contraindicatii pentru femeile care: sunt insarcinate, alapteaza, au tumori la nivelul sanilor, au tromboza, au hipertensiune, au diabet, boli hepatice, tulburori metabolice.

In timpul tratamentului cu anticonceptionale se face control ginecologic regulat si sunt recomandate pauze la fiecare 2 ani de tratament.

3 intrebari frecvente

1. Cand incep sa iau anticonceptionale?

Pilulele se administreaza cand incepe menstruatia (in prima zi de sangerare) timp de 21 de zile. Apoi se face pauza pentru 7 zile, timp in care vine din nou menstruatia. Foliile de pastile contin fie fix 21 de pilule, fie 28, dintre care 7 comprimate sunt placebo, pentru a nu pierde obisnuinta de a lua pilula zilnic.

2. Ce reduce efectul anticonceptionalelor?

Anumite medicamente, in special antibiotice, reduc efectul anticonceptionalelor. Pe cele mai multe este mentionat acest efect pe prospect, dar daca esti nesigura, mai bine intreaba medicul ginecolog.

3. Ce se intampla daca uit sa iau pastila?

MARE GRIJA: anticonceptionalele se iau la aceeasi ora (daca ai luat prima oara la 10 seara, asa le vei lua zilnic) Daca uiti sa iei pastila la ora stabilita, dar au trecut doar 2-3 ore de atunci, o poti lua. Daca ai uitat pana a doua zi, stai linistita, caci protectia dureaza 12 ore. Ai grija, totusi, sa nu uiti si a doua zi!

Ca orice pastila, anticonceptionalele au efecte adverse si pot determina: tulburari oculare, probleme cu stomacul, hipersensbilitate, dureri de cap, schimbari de dispozitie, eruptii pe piele, pot provoca candidoza sau alte probleme, iar femeile care le folosesc se pot ingrasa. Contraceptia orala este contraindicata fumatoarelor cu varsta de peste 35 de ani.

ATENTIE: acest articol este scris cu titlu informativ si nu inlocuieste consultul la medicul specialist. Anticonceptionalele se administreaza doar la recomandarea ginecologului, care iti va da toate instructiunile necesare.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Educatie

To Top