Stiri
Ibuprofen – efecte adverse. Vezi de ce sa te feresti cand iei pastile impotriva durerii
Te doare capul? Ia un ibuprofen! Ai o durere usoara de masea? Ibuprofen te poate ajuta! Totusi, durerea revine iar tu nu stii daca poti sa mai iei inca o pastila sau esti predispus la efecte adverse. Vezi ce poti pati!
Nu exista medicament care sa nu aiba efecte secundare, chiar si un banal ibuprofen pe care il luam fara sa clipim cand ne doare ceva. Ibuprofenul este substanta activa din mai multe medicamente impotriva durerii, asa ca este foarte important sa citesti prospectele tuturor pastilelor pe care le iei, caci vei afla ce cantitate de ibuprofen iei intr-o zi!
Daca iei un comprimat de 400 mg sau doua de 200 mg de ibuprofen, se poate lua aceeasi doza la 6-8 ore, cu atentie sa nu se depaseasca 1.200 mg de ibuprofen pe zi!
La copii, doza recomandata este de 20 mg de ibuprofen/kilogram, dar impartita in trei transe.
Supradozajul se manifeste prin greata, varsaturi, leziuni pe stomac, confulsii, deprimare a sistemului nervos central. Pentru ca nu exista un antidot specific pentru supradozajul cul ibuprofen, se administreaza carbune activ.
CITESTE SI: Descoperă alternativele naturale ale analgezicelor
CITESTE SI: Uite ce păţeşti dacă iei două pastile de PARACETAMOL
ATENTIE! Ibuprofenul este contraindicat femeilor insarcinate si lauzalor, caci poate pune in pericol sanatatea copilului.
De asemenea, ibuprofenul nu se administreaza persoanelor care sufera de astm bronsic, polipi, edem angioneurotic sau care au manifestat alergii la administrarea de medicamente cu ibuprofen.
Nu este recomandat persoanelor cu ulcer gastro-duodenal, cu insuficienta hepatica sau insuficienta cardiaca.
Reactiile adverse ale ibuprofenului sunt: anemie hemolitica, anemie aplastica, trombocitopenie, deci afectiuni ale sangelui. Asadar, inainte de a administra ibuprofen, consulta-te cu un medic.
Alte reactii adverse la administrarea de ibuprofen sunt: insuficienta renala, tulburari de vedere, hipertensiune arteriala si risc usor de aparitia a atacului de cord.
Ibuprofenul este utilizat pentru atenuarea simptomelor cauzate de boli ale articulatiilor, amelioreaza durerile aparute dupa traumatisme precum luxatii, leziuni accidentale. Se administreaza si dupa anumite proceduri chirurgicale minore, precum cele stomatologice. Se administreaza si pentru amigdalite, dureri menstruale sau dureri de cap.
ATENTIE! Acest articol este scris cu titlu informativ si nu inlocuieste vizita la medic!
Sursa foto: Shutterstock