Mancaruri
Cartofi carbonara
Nu prea stii ce sa faci la cina – sa fie gustos, satios si rapid. Daca ai cartofi in casa plus inca 3-4 ingrediente poti sa pregatesti cartofi carbonara deliciosi.
Ai nevoie de:
- 1 kilogram de cartofi
- o legatura de ceapa verde sau ceapa galbena
- 200 grame de bacon
- 400 ml de smantana
- 100 grame de pamezan
- 3 oua
- sare, piper
- putin patrunjel maruntit
Mod de preparare:
Fierbe cartofii in coaja, apoi ii vei raci si ii cureti. Taie cartofii felii rotunde potrivite.
Taie ceapa marunt si caleste-o in putin ulei, impreuna cu baconul taiat fasii subtiri. Dupa ce se inmoaie ceapa, adauga smantana in care ai batut cele trei oua, eventual amestecata cu putina apa calduta, astfel incat sa nu se taie cand e pusa in tigaie.
Lasa sa dea in clocot amestecand continuu, pana cand sosul se smantana se ingroasa putin. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Tapeteaza o tava termorezistenta cu hartie de copt sau un vas de yena cu putin unt si imparte cartofii in 2 sau 3 parti. Pune primul strat de cartofi pe fundul tavii si acopera cu jumatate sau o treime din sosul de smantana. Pune al doilea strat de cartofi si pune peste el tot sosul de smantana. Presara parmezan si tine la cuptor 10-15 minute. Presara patrunjelul maruntit.
Aceasta reteta este o varianta improvizata de la spaghetti carbonara, preparate traditional cu paste fierte care se amesteca cu bacon si cu ou batut ca pentru omleta, care se coace la contactul cu pastele fierbinti. Reteta ceva mai populara este cea in care oul se incalzeste intai intr-o tigaie cu putina smantana, sare si piper si apoi se amesteca cu pastele, evitand astfel riscul de a contacta boli din cauza oului crud.
Cartofii carbonara seamana cu reteta de paste, doar ca sunt copti, lucru care mai reduce putin din sos, transformand felul de mancare intr-o budinca.
Pofta buna!
Mai jos reteta in format video:
Trucuri pentru a găti cartofii ca un chef
Dacă vei ține cont de câteva reguli simple, vei găti cei mai delicioși cartofi. Iată care sunt acele trucuri pentru a găti cartofii ca un chef.
Trucuri pentru a găti cartofii ca un chef
1. Dacă vrei să gătești piure de cartofi, atunci trebuie să știi că după ce cureți coaja acestora, îi pui la fiert, fără a adăuga sarea. Aceasta se va pune în apa în care fierb cartofii abia când legumele sunt aproape gata (cu câteva minute înainte de a fierbe). Dacă veți pune sare de la început, atunci cartofii se întăresc.
2. Dacă vrei să faci supă sau mâncare de cartofi, atunci este bine să pui sarea de la început.
3. Când faci cartofi prăjiți, trebuie să pui sare peste ei după ce îi gătești.
4. Când gătești cartofi, este bine să ții cont de faptul că trebuie să folosești o cantitate dublă de grăsime vegetală față de grăsimea de origine animală.
Poți încerca să gătești papricaș de cartofi. Ai nevoie de cartofi (6 sau 7 cartofi), două linguri de ulei, ori o lingură de untură, pătrunjel, o ceapă mare sau două cepe mai mici și boia dulce sau ardei gras, ori gogoșar.
Pentru gătit, este bine să folosești o cratiță care are pereții groși. Înainte de toate, în cratiță se va pune uleiul (sau grăsimea), după care se adaugă ceapa pentru a se căli. Când ceapa este călită, în cratiță se poate pune boiaua, după care se adaugă cartofii care au fost tăiați cubulețe. Dacă doriți să includeți și ardei sau gogoșar, atunci îl puteți adăuga după ce ați pus în cratiță cartofii. Ardeiul trebuie să fie tăiat felii. Apoi se pune apă în cratiță, pentru a acoperi ingredientele.
Cratita va fi acoperită și se lasă cartofii la fiert. Așteptați să fiarbă cartofii. Când sunt gata, după ce scade apa, puteți pune și pătrunjelul. Papricașul se poate servi cu salată sau cu murături.
Poftă bună!
iulia
2016-05-18T18:50:52+03:00 at 2016-05-18T18:50:52+03:00
apa de la cartofii fierti in coaja???????
oana
2016-06-18T09:05:28+03:00 at 2016-06-18T09:05:28+03:00
spaghetti carbonara in reteta originala nu au smantana. smantana e o improvizatie…
la nemti aceasta mancare cu cartofi se numeste Auflauf.
in timpul in care stau la cuptor cartofii nu sug smantana? eu nu am reusit niciodata sa pastrez „zeama” indiferent cat am fiert inainte cartofii