Connect with us

Revistateo.ro

Copacul Vietii

Inedit

Afla ce fel de persoana esti printr-un simplu test

Exact ca orice alta proba de personalitate, testul Arborelui este apreciat ca test de sondare a sferei afective/emotionale. Testul se realizeaza in cel mai simplu mod posibil: o foaie de hartie A4, un creion, se cere sa se deseneze un copac care sa nu fie brad. Arborele reprezinta una dintre cele mai raspandite teme simbolice. In interpretarea acestei probe se foloseste urmatoarea schema: radacina, trunchiul, exteriorul coroanei, extremitati, coroana, linia solului etc. Important de stiut este faptul ca nu exista copaci frumosi sau urati, orice persoana poate creiona sau schita un arbore.

Ca regula, analiza se face succesiv asupra urmatoarelor aspecte:

  • Plasamentul desenului in pagina

Normal, plasarea arborelui este centrala cu o relativa deviere spre stanga lucru care poate fi considerat normal. Plasarea in partea stanga a paginii arata orientarea predominanta spre propria persoana, iar amplasarea spre partea dreapta indica orientarea spre exterior. Plasarea in partea de jos a paginii indica stari depresive, iar in partea de sus, optimism si entuziasm.

  • Marimea desenului

Un arbore desenat foarte mare indica o stare de entuziasm de tip compensatoriu, iar daca desenul este dezorganizat, necontrolat, atunci el indica tendinde de exteriorizare. Desenele mici arata o stima de sine scazuta, un EU slab, depresie, sentimente de inadecvare.

  • Perspectiva

Desenele schematice indica tendinta de a evita, posibil datorita lipsei de siguranta. Arborele inclus intr-un peisaj, carora li se adauga alte obiecte, fiinte in afara instructajului, indica nevoia de sprijin, suport afectiv, dependenta subiectului de ceilalti, nesiguranta interioara.

  • Calitatile Liniei

Liniile negre si groase sugereaza agresivitate; cele usoare, subtiri indica  abandonul, tendinta de a ceda, nesiguranta. Liniile schitate indica o stare de anxietate, nesiguranta si timiditate (exceptie facand profesionistii).

Liniile desenate lejer, impulsiv, indica tendinte de exteriorizare lipsita de control indiferent de celelalte calitati mentionate pana acum; liniile ordonate, precise in schimb indica capacitatea de control a persoanei.

Accentuarea pe partea de mijloc a desenului prezinta probleme  legate de imaginea corporala. Simetria desenului sugereaza dominanta logicului si a controlului, dar cu cat aceasta simetrie este mai accentuata, cu atat se poate vorbi despre compulsivitate si rigiditate, iar impulsivitatea sau lipsa de simetrie indica tendinte de exteriorizare necontrolata.

  • Tratarea diferentiata

Omiterea unor parti importante ale arborelui poate fi considerata neaccidentala si se poate interpreta prin efortul subiectului de a face fata unei probleme interioare amenintatoare, presante, legate de semnificatia simbolica a acelei parti.

Distorsiunile precum marimea exagerata a unei parti in raport cu celelalte, accentuari prin linii groase, reluarea unora dintre parti, indica un conflict interior legat de simbolismul partii distorsionate.

  • Impresia generala

Pentru a putea avea o impresie autentica, cel care interpreteaza isi pune intrebarea: Ce s-ar intampla daca desenul ar fi viu? Va cadea datorita slabiciunii? Exprima furie? Exprima tristete si abandon? Exprima forta vitala? Care ar fi impresia pe care o creeaza viu fiind?

In continuare, interpretarea se va concentra in jurul  elementelor componente ale copacului: scheletul copacului-radacini-trunchi-coroana si ramuri si elementele de decorare: frunze, fructe, peisaj.

  • Radacinile

Sunt desenate mai ales de copii si in situatia unor tulburari nevrotice sau mentale, prezenta lor la adult fiind un indicator al tulburarilor afective si a unor probleme legate de reprezentarile originii. Radacinile reprezinta originea, legatura cu pamantul. Copacul creste in doua directii – ascendent  si descendent; traieste in si prin lumina, dar de asemenea in intunericul si prin pamant.

  • Baza trunchiului

Este de asemenea legata de aparitia pe lume, de momentul nasterii la suprafata pamantului, de intrare in viata. Cu cat baza se divide ca o radacina, cu atat exprima greutatea miscarii, greutatea omului mort care traieste (nevroticii deseneaza radacina la fel de mare ca restul copacului).

Aparitia unor ierburi la baza trunchiului este considerata un indicator pentru traumatisme legate de momentul nasterii.

  • Trunchiul

Reprezinta Eul stabil si tranformarile de-a lungul vietii, devenirii proprii pana in momentul desenarii. Trunchiul merge ascendent de la baza spre varful copacului si reprezinta elementul median ce mentine echilibrul intre partea stanga si cea dreapta, avand totodata functia de sustinere a coroanei. Trunchiul este centrul: element vertical, purtator, substantial, durabil, stabil, neperisabil.

  • Ramurile impreuna cu coroana

Arata gradul de diferentiere la care a ajuns individul, dar si modalitatea de atac sau de aparare fata de lumea exterioara. Directiile ramurilor, bogatia sau saracia coroanei sunt indici majori pentru coroana si radacini.

In coroana se organizeaza trunchiul; prin trunchi expresia primitiva, instinctuala ajunge in zonele superioare, constiente. Coroana si in special extremitatile acesteia formeaza zona de contact cu mediul, de relatie reciproca interior-exterior, de asimilatie, de respiratie.

  • Accesoriile

Reprezinta nevoile de reprezentare in contactul si interrelatia cu ceilalti. Se pot analiza si interpreta desenarea frunzelor, a florilor si fructelor precum si nevoile de sprijin exprimate prin elementele de peisaj: animale, pasari, integrarea in natura etc.

Copacul este unul dintre cele mai puternice simboluri ale umanitatii: intrupeaza viata, punct de unire a trei taramuri (cer, pamant si apa) si o axa a lumii in jurul careia este organizata lumea vie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top