Sanatate
Afla care sunt legumele si fructele din Romania cu cele mai multe pesticide
Pesticidele sunt substante chimice care protejeaza recoltele de insecte, buruieni, rozatoare, germeni, fungi si de alti daunatori. Desi aceste substante sunt benefice pentru recolte, nepermitand sa fie distruse, ele reprezinta un pericol pentru om, mai ales pentru categoriile mai sensibile, cum sunt copiii, bolnavii cronic si varstnicii. Pana acum Uniunea Europeana a reusit impunerea unor reguli cu privire la nivelul de pesticide utilizate pentru o recolta dar chiar si asa, combinarea mai multor pesticide in aceeasi farfurie, poate fi periculoasa pentru om.
26% din fructele, legumele, cerealele si produsele de origine animala de pe piata din Romania, de productie proprie sau importate, contin reziduuri de pesticide. Citricile turcesti si merele romanesti contin cele mai multe pesticide, potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor in Romania.
Ce masuri putem lua:
- Evitati merele si alte fructe sau legume care arata impecabil. Micile gauri din frunzele verzei sau ale salatei verzi sunt o dovada clara ca acestea au fost „vizitate” de insecte, ceea ce inseamna ca nu au fost tratate cu pesticide.
- Evitati sa cumparati legumele si fructele a caror coaja este indepartata pe alocuri. Coaja este singura masura de protectie pentru fructe.
- Inainte de a consuma fructele si legumele cu tot cu coaja, ele trebuie spalate, uneori chiar cu perii speciale pentru vegetale, dar nu cu detergenti sau sapun
- Lasati fructele si legumele in apa rece timp de 15 secunde dupa ce le-ati spalat pentru a reduce la minimum nivelul de reziduuri de pesticide.
Manifestari ale intoxicarii cu pesticide:
- Iritatiile, bubitele, inrosirea pielii – simptome date de compusi pe baza de cupru, cadmiu, clorat de sodiu, etc.
- Urticaria
- Durerile de cap
- Depresie, probleme respiratorii, convulsii sau chiar coma
- Hipertensiune
- Stranut
- Dureri abdominale
- Anemie