Naturiste
Afla despre beneficiile utilizarii Lavandei
Lavanda este un arbust de dimensiuni mici, originar din regiunea mediteraneeana. Are tulpinile verticale, iar frunzele sunt inguste, verzi-argintii. Toate partile plantei au un miros placut, dar cele mai aromate sunt florile. Romanii foloseau Lavanda pentru a-si parfuma apa de baie, iar ea a ramas una dintre cele mai populare si cunoscute plante.
Partile utile:
- Dupa recoltare care are loc in mai-iunie, florile sunt uscate si folosite la prepararea de infuzii si capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esential (esenta de Lavanda).
- Unguentele, cremele si gelurile sunt preparate din ulei esential
- Uleiul de Lavanda se produce cu precadere in Sudul Frantei.
Compusi activi:
- Lavanda contine un ulei esential care este format din mai mult de 40 de compusi.
Lavanda este cunoscuta pentru efectele sale sedative si calmante. In 2001, cercetatorii japonezi au descoperit ca aroma de Lavanda reduce stresul pshihic, ea fiind astfel utila in tratamentul depresiei, anxietatii si al durerilor de cap provocate de tensiune. Planta are si alte proprietati valoroase, precum actiunea antiseptica. Amelioreaza digestia, elimina flatulenta si stimuleaza secretia biliara. Se considera ca poate fi benefica in unele tipuri de astm. De asemenea, Lavanda este antiseptica si antibacteriana: actioneaza asupra unor infectii minore ale pielii, a muscaturilor de insecte si a arsurilor.
Lavanda se foloseste in baile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabila sa usureze durerile reumatice, avand si actiune antipiretica.
Preparare si dozaj:
- In tratamentul agitatiei nervoase: – Pentru infuzie trebuie sa puneti 2-3g de flori la o cana cu apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi, intre mese.
- In tratamentul tulburarilor minore ale somnului: – Se bea o cana de infuzie inainte de a merge la culcare. Se pot lua 1-2 comprimate capsule inainte de a merge la culcare.
- In tratamentul problemelor digestive: – Se bea cate 1/2 cana de infuzie, de 2 ori pe zi.
- In tratamentul durerilor menstruale: – Se dilueaza uleiul esential (3 picaturi la 10ml de ulei excipient) si masati bine abdomenul inferior si zona lombara. Se aplica de 2 ori pe zi.
Precautii:
- Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite Lavanda, desi multe moase o recomanda in timplu travaliului.
- Uleiul esential nu trebuie ingerat, desi poate fi aplicat pe piele in cantitati mici, pentru calmarea imediata a arsurilor usoare.