Connect with us

Revistateo.ro

inlocuitori pentru zahar

Dieta si Sport

Vrei sa renunti la zahar? Cu ce o sa indulcesti cafeaua dimineata? Vezi ce inlocuitori pentru zahar poti folosi!

In ceea ce priveste lista de inlocuitori pentru zahar, parerile sunt impartite. Sunt voci care spun ca indulcitorii artificiali nu ar fi sanatosi, pe cand unii specialisti sunt de parere ca, atat timp cat e vorba despre cantitati moderate, nu au cum sa faca rau. Vezi cu ce sa inlocuiesti zaharul atunci cand vrei sa renunti la el.

Toata lumea renunta la zahar sau cel putin incearca. Te bate si pe tine gandul sa renunti la dulcele care este nociv pentru sanatate? Foarte bine. Dar cu cei vei face cafeaua mai putin amara? Cu ce pregatesti o prajitura? Ei bine, ai de unde alege – iti prezentam o lista intreaga cu inlocuitori pentru zahar!

Cel mai cunoscut indulcitor este zaharina, folosita de peste 100 de ani. Nu contine un numar mare de calorii si nu creste numarul de zahar din sange. Au fost realizate o multime de analize pe zaharina si a fost exclus efectul negativ si riscul de cancer pe care se credea ca le are. Singurul pericol real este faptul ca sulfonamidele din zaharina pot provoca alergii.

Xilitolul este un preparat natural, cu doar 10 calorii pe 10 grame si o putere de indulcire identica cu cea a zaharului. Xilitolul are un indice glicemic mic si are proprietatea de a reduce riscul de aparitie a cancerului – il contine guma de mestecat. Atentie! Gustul xilitolului poate fi modificat prin preparare termica.

CITESTE SI: Experiment INEDIT: Cum reactioneaza organismul tau cand renunti la ZAHAR si ALCOOL timp de o luna?

CITESTE SI: Pune SARE si ZAHAR sub limba inainte sa dormi si vezi ce se intampla!

Eritritolul este un alcool al zaharului (la fel este si xilitolul mai sus mentionat) care are 70% din puterea de indulcire a zaharului insa are si proprietatea de a nu creste glicemia. In plus are zero calorii iar cercetatorii au dovedit ca are calitati antioxidante.

Siropul sau extractul de stevia nu are nicio calorie! Este bun si pentru sistemul digestiv si are efect energizant. Este de 250 de ori mai dulce decat zaharul (2 grame de stevia = 100 grame de zahar).

Mierea este unul dintre cei mai cunoscuti inlocuitori pentru zahar. Are fructoza naturala, are enzime, antioxidanti o multime de beneficii pentru sanatate. Totusi, desi este mai putin periculoasa decat zaharul, mierea tot contine calorii.

Melasa este bogata in fier, potasiu si calciu. Contine calorii, pentru ca e un produs rezidual din procesul de productie a zaharului.

Siropul de artar este benefic in combaterea cancerului si provine bolile de inima. Tine cont, totusi, ca are calorii. In plus, este destul de scump. Daca gasesti sirop de artar ieftin, ai grija la eticheta, caci sigur contine sirop de fructoza, zahar si putin sirop de artar pur.

Nectarul de agave este un indulcitor cu 50% mai putine calorii decat zaharul, insa contine aproape integral fructoza, de aceea nu e recomandat diabeticilor.

Atentie la acesti indulcitori naturali caci, desi sunt sanatosi, au destul de multe calorii. Cele mai noi recomandari din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca doar 5% din aportul zilnic ar trebui sa din zaharuri pure – 5 lingurite pentru femei (25 grame) si 7 lingurite pentru barbati (35 grame).

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top