Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Sfantul Ioan Gura de Aur, luptatorul impotriva coruptiei si antisemitismului

Pe 13 noiembrie, crestin-ortodocsii il cinstesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, teolog, predicator si arhiepiscop in secolele IV-V, in Siria si Constantinopol.

Sfantul Ioan Gura de Aur s-a remarcat prin lupta impotriva urii fata de evrei si a abuzurilor de autoritate facute de Biserica precum si impotriva coruptiei care dainuia in acele timpuri in Imperiul Roman.

Ioan Gura de Aur a fost crescut de mama sa, Antuza, dupa ce tatal sau, membru al armatei imperiale, a murit la scurt dupa dupa nasterea sa. S-a nascut in Antiohia, acolo unde a studiat la scoala lui Diodor din Tars.

Nemultumit de felul in care se preda teologia la Scoala din Antiohia, Ioan Gura de Aur se face pustnic. Din cauza sanatatii sale precare, ascetul este nevoit sa se intoarca in Antiohia.

Este hirotonit diacon in 381 de catre Sfantul Meletie al Antiohiei si devine preot in anul 386. Ioan Gura de Aur a fost apreciat datorita elocventei cu care se adresa maselor, propovaduind intr-un mod ‘original’ cuvantul lui Dumnezeu.

CITESTE SI: Superstitii de Lasata Secului. Incepe Postul Craciunului

CITESTE SI: Profetie cutremuratoare a lui Arsenie Boca: „Romania va fi INCONJURATA DE FLACARI!”

Cele mai valoroase lucrari ale Sfantului sunt Omiliile la diferite carti ale Bibliei. Sfantul insista foarte mult asupra milosteniei si se preocupa foarte mult de nevoile duhovnicesti, de problemele sufletesti ale oamenilor, considerate a fi cauzele tuturor bolilor si necazurilor.

A pledat pentru dreptul la proprietate si a acuzat coruptia, inclusiv din sanul Bisericii. Sfantul din Antiohia a vorbit in fata multimii despre cum ar trebui sa traiasca crestinii pentru a fi fericiti, facand apel la dragoste si toleranta.

Moastele Sfantului I. Gura de Aur se gasesc la Biserica Sfanta Ecaterina din Bucuresti, la Manastirea Darvari (Bucuresti), Manastirea Secu (Neamt), Manastirea Filoteu (Muntele Athos – Mana dreapta a Sfantului), iar la Manastirea Vatoped tot de pe Athos se gaseste Capul Sfantului cu urechea stanga intreaga.

Aceea este urechea la care a primit talcuri de la ingeri si a ramas neputrezita in toate aceste veacuri, semn ca Ioan Gura de Aur a fost un adevarat sfant.

A murit in drum spre Comana, in Pont, in ziua de 14 septembrie 407. In momentul mortii sale a avut urmatoarele cuvinte pe buze: „Slava lui Dumnezeu pentru toate!”

Sursa foto: basilica.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top