Stiri
IUBITE DE ROMANIA: Margareta Paslaru – „Fiecare artist creeaza o treapta ce serveste la urcusul noilor talente.”
Margareta Paslaru ramane una dintre cele mai indragite interprete de muzica usoara de la noi. Iubite de Romania spune azi povestea din spatele vedetei.
O adevarata personalitate complexa a culturii romanesti. Cam asa ar putea fi descrisa Margareta Paslaru, fata cu ochi albastri care a cucerit Romania in perioada comunista.
Margareta Paslaru s-a nascut pe 09 iulie 1943 in Bucuresti, iar destinul avea sa o duca pe cele mai inalte trepte ale recunostintei, lucru ce i-a adus insa si cateva necazuri.
S-a visat intai balerina, iar la doar 5 ani exersa pentru marile scene ale lumii.
Renunta la balet pentru pian, apoi pictura (talent mostenit de la bunicul sau) si in final debuteaza la 15 ani in muzica, odata cu aparitia pe scena Casei de Cultura Grivita Rosie, unde este vazuta de Ileana Pop.
Recunoasterea vine odata cu lansarea slagarului „Pe aripile vantului”, alaturi de Marina Voica.
Punctul cheie al cariere este dat de „Chemarea marii”, o melodie compusa special de George Grigoriu pentru Margareta Paslaru.
„Chemarea marii” marcheaza de altfel si debutul discografic al fetei cu ochi albastri si bate toate recordurile de vanzare din anii ’60.
Apare si in trei scurt metraje muzicale pentru televiziune, iar Margareta Paslaru este invitata sa cante in strainatate, insa nu primeste viza. In acele momente comunistii au lasat o serie de zvonuri in ceea ce priveste viata personala a artistei, lucru suportat cu greu de aceasta. Prima barfa facea referire la sotul Margaretei Paslaru, Gheorghe Sencovici, iar oamenii spuneau ca acesta s-ar fi spanzurat in podul casei. In plus, propagandistii au aruncat in piata si zvonul ca Ana Maria, fiica artistei, a fost obligata de Margareta Paslaru sa faca o operatie la ochi pentru ca aceasta nu avea ochii albastri ca mama sa.
Ambele zvonuri au fost demontate ulterior, insa 10 ani de zile aceasta nu are voie sa iasa din tara. Se concentreaza pe cariera si are o multime de aparitii la tv, la Sala Palatului, Sala Polivalenta si pe scenele marilor teatre din tara.
In 1964 o interpreteaza pe Polly Peachum in “Opera de trei parale”, apoi primeste rolul din “Un film cu o fata fermecatoare”, iar in 1973 a filmat in regia Elisabetei Bostan “Veronica” si “Veronica se intoarce”, doua pelicule ce se bucura si azi de un real succes.
Reuseste in cele din urma sa primeasca viza si emigreaza in America in 1983 unde, pentru toate activitatile desfasurate primeste premiul de Excelenta “Women of excellence” in 2002.
Incepand cu 2006 sta tot mai mult in tara natala, unde devine membru UNICEF pentru promovarea arte muzicale romanesti si a protectiei copilului si este recompensata cu diferite premii speciale (cetatean de de Onoare al Municipiului Bucuresti 2000- Premiu special al Presei, membra de Onoare a Crucii Rosii Romane).
Pe blogul sau, Margareta Paslaru noteaza cu emotie: „Viata artistica daruita publicului continua prin creatii proprii, muzica populara, emisiuni radiofonice, cartea ‘Eu si Timpul’, sustinerea tinerilor, actiuni in folosul societatii. Sarbatorirea de la Uniunea Compozitorilor cat si aniversarea celor 50 de ani de la inregistrarea primului meu disc, m-au emotionat profund. Recunoasterea si aprecierea colaboratorilor manifestata prin „Trofeul Electrecord”, prezenta admiratorilor veniti din colturile tarii cu brate de flori, au incoronat soclul pe care am cantat peste jumatate de veac in stil ‘paslaresc’ Sute de melodii, printre care ale celor 65 de compozitori care mi-au incredintat piesele lor, unii scriind special pentru mine, altele preluate din repertoriul international – filme, compozitii muzica si text, sau inspirate de versurile poetilor, au adus bucurie milioanelor de ascultatori si continua sa atraga alte generatii pe You Tube, Twitter, LinkedIn Facebook. Cred ca fiecare artist creeaza o treapta ce serveste la urcusul noilor talente. „
Motto: In tinerete ne straduim sa ne facem un nume. La maturitate trebuie sa folosim ‘numele’ spre binele altora. Margareta Paslaru
Ti-a placut povestea Margaretei Paslaru? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”
Sursa foto curteaveche.ro
Svetlana
2015-11-28T22:39:59+02:00 at 2015-11-28T22:39:59+02:00
George Grogoriu care a descoprit timbrul vocal de exceptie al Margaretei Paslaru, a numit-o in anul 1994 “un mit al muzicii usoare romanesti” iar compozitorul Doru Popovici spunea ca are “un timbru cu rezonznta de violoncel”; Jurnalul National – 9 iulie 2008: O legenda vie a Romaniei, o artista cu totul speciala; Ines Hristea – FORMULA AS nr. 946: “Sunteti o compozitoare si o interpreta prolifica.”; Muzicologul Mihai Cosma: “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale doamnei Margareta Paslaru ca domia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti”
Madalina
2015-11-29T10:10:03+02:00 at 2015-11-29T10:10:03+02:00
Din 2006 pana in prezent, anual a lansat CD-uri, DVD-uri, audiobook-uri cu finalitate caritabila; este autoarea cartii “Eu si Timpul”; sustine tineri de viitor in rubrica radiofonica “Margareta prezinta pe …”; in 2009 a initiat programul Banca de Alimente in Romania; Radio Romania i-a acordat premiul de Excelenta pentru intreaga activitate.
Veronica
2015-11-29T16:42:02+02:00 at 2015-11-29T16:42:02+02:00
Și eu mă număr printre fanii fideli ai Margaretei, artista multiplelor valențe, care a inspirat alte generații de cântărețe. Anul trecut creațiile sale vestimentare au fost expuse la Muzeul Național de Istorie. Noul CD de autor “Stelele filmului cântă” produs de UCIN, are ca scop ajutorarea artiștilor vârstnici. Perpetuarea unor zvonuri răutacioase ocupă spatiul activităților artistice memorabile cum ar fi: rolul Iulia din coproducția „Tunelul” care i-a adus în 1966 Premiul pentru debut în cinematografie, “Discul de Aur” în 1968, Trofeul MIDEM alături de Mireille Mathieu, Adriano Celentano, Amalia Rodriguez, Dalida s.a în 1969. Este prima solistă de la noi care la numai 25 de ani serbează 10 ani de activitate printr-un „One Woman Show”.