Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Maria Ciobanu, ciocarlia muzicii populare romanesti

Iubite de Romania. Are peste 500 de melodii inregistrate pe discuri, la radio si TV si este un tezaur viu al culturii romanesti. Este una dintre cele mai iubite cantarete de muzica populara, personalitatea ei puternica resimtindu-se in fiecare nota cu care isi (in)canta publicul. Ea e Maria Ciobanu.

Nascuta in Rosiile, judetul Valcea, in toamna anului 1937, Maria Ciobanu a intrat in istoria culturii romanesti prin interpretarile fara egal ale legendarelor melodii de dor si suflet „Lie ciocarlie”, „Aurelu’ mamii”, „Cei mai frumos ani ai mei”, „Roata mare” sau „Vantul de vara ma bate”.

Este una dintre putinele artiste care se bucura de respect oriunde s-ar duce. Colaboreaza cu toate marile orcheste de muzica populara din tara, cantand sub bagheta maestrilor Ionel Budisteanu, Paraschiv Oprea ori Gheorghe Zamfir.

Pentru cei care nu au aflat inca, Maria Ciobanu a cantat pe marile scene alaturi de nume sonore ale muzicii internationale precum Placido Domingo, Jose Careras, Roberto Alagna sau Luciano Pavarotti.

Maria Ciobanu a primit in anul 2002 distinctia Crucea Nationala Serviciul Credincios clasa a III-a pentru „crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”.

A primit, printre alte distinctii, Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

Pe 4 iunie 2008, Maria Ciobanu a primit titlul de ambasador al Romaniei la ONU. A fost remarcata si de Casa Regala a Romaniei cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler, cu ocazia a celei de-a 93-a aniversari a Regelui Mihai I al Romaniei, decoratie oferita de Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei.

Povestea de viata a Mariei Ciobanu a fost dezvaluita de presa, aceasta dovedind a fi o femeie puternica. Maria Ciobanu este un model pentru orice femeie.

Din cauza certurilor cu Ion Dolanescu, doamna muzicii populare romanesti nu si-a vazut baiatul pana la varsta de 25 de ani, pe celebrul Ionut Dolanescu. Cantareata mai are doua fiice, in afara de Ionut: Camelia si Liliana, mai putin cunoscute publicului.

Maria Ciobanu a vrut sa se retraga de nenumarate ori de pe scena, insa dragostea oamenilor a convins-o ca trebuie sa continue sa aline sufletele romanilor. Melodiile sale sunt un adevarat pansament pentru romani.

Ti-a placut povestea Mariei Ciobanu? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

 

Sursa foto: showmania.ro, Facebook Maria Ciobanu Official

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top