Stiri
IUBITE DE ROMANIA: Maria Tanase, de la mahala pe cele mai mari scene!
Maria Tanase va ramane mereu in amintirea noastra si chiar daca au trecut 100 de ani de la nasterea sa, melodiile ei ne incanta si acum. Citeste povestea ei in cadrul campaniei „Iubite de Romania”.
Maria Tanase s-a nascut pe 25 septembrie 1913 intr-o mahala (mahalaua Caramidarilor din zona Parcului Tineretului).
si debuteaza in lumea artistica in 1921 la Caminul Cultural din mahala.
Inca de pe atunci talentul Mariei Tanase era vizibil, astfel ca la 21 de ani, vazand un afis cum ca se cauta oameni pentru teatrul de revista Carabusul, condus de Constantin Tanase, se inscrie si este acceptata.
Nu a vrut sa apara in fata oamenilor in pantaloni scurti si pene, asa ca paraseste teatrul dupa cateva luni si, cu ajutorul unor prieteni, incepe sa cante la radio.
La foarte putin timp dupa acest moment Maria Tanase cucereste inimile ascultatorilor si devine cea mai cunoscuta interpreta de muzica populara.
Maria Tanase era vazuta drept o regina nascuta din mahala, care nu a uitat niciodata de unde a plecat. De altfel, Ileana Constantinescu, interpreta de muzica populara, declara conform protv.ro: „Desi ii placea sa traiasca in lux, sa se bucure de noul statut de regina a cantecului popular romanesc, Maria Tanase nu si-a uitat originile, iar in preajma apropiatilor, in intimitate, redevenea fata simpla din mahalaua caramidarilor.”
Era o femeie lipsita de inhibitii, dupa cum declarau apropiatii ei si nu-i era frica sa vorbeasca liber, chiar daca securistii o pandeau la fiecare pas. Pe numele interpretei a fost deschis si un dosar informativ de urmarire.
“Maria Tanase vrea sa interpreteze in public un cantec popular al carui continut vorbeste despre o persoana care a fost criticata la sedintele de partid ca bea prea mult de necaz. In cantec se vorbeste si despre tovarasii de la Raion si Regiune care beau si ei si ca tovarasul criticat s-a saturat de atata autocritica. Am retinut doar doua versuri: «Aseari la sedinti/Eu mi-am blastamat parinti…»”, e pasajul din raportul turnatorului care i-a facut pe securisti sa-i deschida „Gaitei” (nume de cod dat tot de ei) un dosar informativ de urmarire, noteaza libertatea.ro.
Constanta Craciun, membru CC al PMR si ministru al Culturii a ascultat melodia in cauza si a chemat-o pe Maria Tanase la ea in birou si i-a spus: „Mariuco, sa nu canti cantecul asta niciodata in public.”
In 1953 Maria Tanase lanseaza doua cantece devenite celebre peste noapte, „Dragi mi-s cantecele mele” si „Aseara vantul batea”, iar un an mai tarziu era premiata cu Premiul de Stat pe 1954, iar in 1958 primeste titlul de „Artista emerita”.
Este nevoita sa isi intrerupa turneele din cauza cancerului pulmonar de care suferea, iar medicii o sfatuiesc sa se interneze la Spitalul Oncologic din Bucuresti. Din acel moment isi pregateste testamentul, moment in care lasa mostenire sub titlul „Femeia daca” o serie de versuri imortalizate in pagina-manuscris.
Iata ce dorinta de moarte a avut Maria Tanase:
„Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca la cunostinta moartea mea, cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea mea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu celor care m-au cunoscut. Nu vreau mascarada si panorama. Dupa disparitia mea as dori ca pe un drum secetos sa se scobeasca danc o fantana pentru cei insetati, iar dupa moarte sa-mi care cineva apa cu cofa la cimitir timp de sase saptamani. Tot ce am hartii, scrisori, culegeri, ce sint in sacul de panza alba sa-mi fie puse in sicriu – asa as dori daca as putea- sa nu jignesc pe nimeni din familie sau din conducerea tarii.”
Dorinta nu i-a fost indeplinita in totalitate, iar istoricul Dan Falcan a declarat pentru realitatea.net ca la inmormantarea artistei au venit in jur de un milion de oameni, in Romania fiind declarata atunci zi de doliu national.
De-a lungul carierei sale, MARIEI TANASE i s-au atribuit calificative precum „Privighetoarea”, „Ciocarlia”, „Luceafarul”, „Ambasadoarea cantecului nostru popular”, „Regina cantecului romanesc”, „Steaua”, „Printesa liricii sentimentale si a cantecului romanesc” sau „Maria cantecelor” sau „Pasare măiastra”.
Dintre cele 400 de cantece adunate din toate zonele tarii amintim: ‘Am iubit si-am sa iubesc’, ‘Aseara ti-am luat basma’, ‘Aseara vantul batea’, ‘As ofta sa-mi iasa focul’,’Bun ii vinul ghiurghiuliu’, ‘Lume, lume’, etc.
Ti-a placut povestea Mariei Tanase? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”