Stiri
IUBITE DE ROMANIA: Viorica Bucur, “mama” desenelor animate
Viorica Bucur este un nume pe care, cu siguranta, cei care au crescut in perioada comunista si-l amintesc cu placere. Povestea celei supranumite “Mama desenului animat” o prezentam in cadrul campaniei “Iubite de Romania”.
Viorica Bucur s-a nascut pe 15 februarie 1946. Mama ei era din Odesa si venise in Romania in perioada anilor `30, iar tatal ei era din zona Buzau. Cei doi s-au cunoscut la podgoria de la Saba si s-au indragostit.
Cand era mica era fascinata de Univers si isi dorea sa devina astronom. “Cand eram foarte, foarte mica imi doream sa fiu astronom. Cand eram eu in clasa a I-a, a II-a, fratele meu cumpara niste carti de 1 leu 50. Si citeam si eu „Meteoritul de aur”, carti din-astea de SF, absolut minunate, citeam si-mi placeau. Dar cand am vazut eu mai tarziu ca astronomia e culmea matematicii – si eu chiar nu m-am descurcat deloc la matematica – s-a dus totul, s-a dus treaba cu astronomia. Dar mie imi placea sa merg si la film, asa faceau toti copiii pe vremea aia. Chiuleam toata clasa si mergeam la filme. Si asa au inceput sa-mi placa filmele, eram in clasa a VI-a, a VII-a”, spunea Viorica Bucur intr-un interviu acrordat historia.ro.
Manata de dragostea pentru cinematografie, Viorica s-a inscris la IATC la Teatrologie-Filmologie desi parintii isi doreau ca ea sa urmeze Facultatea de Medicina. Dupa terminarea studiilor universitare a fost repartizata sa lucreze in cadrul Televiziunii Romane si a optat pentru sectia de film. A realizat emisiunea de actualitate cinematografica “A saptea arta”, devenita mai apoi “Carnet Cinematografic”.Din 1974 a inceput sa lucreze la Telecinemateca si sa se ocupe de generice si filme de scurt-metraj, documentare sau animatie.
Ea a ajuns o figura cunoscuta in lumea animatiei dupa ce directorul de Programe Tudor Vornicu a luat decizia de a difuza o emisiune de animatie si i-a incredintat ei sarcina de a o realiza.
Prima editiei a “Galei filmului de animatie” a fost sambata, dupa care s-a mutat duminica dupa-amiaza. Emisiunea dura, ia inceputuri, circa o ora, dar s-a tot scurtat de-a lungul regimului comunist, la fel ca toate programele de televiziune. In cadrul acestei emisiunii au fost difuzate desenele facute de Disney, Popeye Marinarul, Tom si Jerry, dar si productii autohtone precum Miaunel si Balanel sau Pic si Poc.
Regimul s-a implicat de multe ori in program. Televiziunea primea telefoane de la “anumiti telespectatori”, care se plangeau ca desene precum Tom si Jerry erau violente.
Emisiunea pe care o prezenta a facut-o populara in randul copiilor care o strigau „Mama lui Donald” pentru ca le “aducea” desenul animat cu celebrul ratioi.
A murit in august 2011, la 65 de ani, din cauza unui cancer de pancreas, si a fost inmormantata la Cimitirul Cernica.
“Din punctul meu de vedere, Viorica Bucur era perfectiunea unui caracter. Ne pare rau. Ei nu i-ar fi placut sa ne intristam foarte tare si ar fi zis: hai sa mai vedem un film. O cunosteam de foarte multi ani. Am vazut multe pelicule impreuna, ne-am bucurat de ele, ne-am certat pe ele. Este foarte greu sa gasesti un interlocutor atat de rafinat”, spunea cu regret criticul Irina Margareta Nistor, la aflarea vestii ca Viorica Bucur a incetat din viata.
Ti-a placut povestea Vioricai Bucur? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”
foto: softpedia.ro, agerpres.ro