Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Simona Amanar, gimnasta a carei saritura ii poarta numele

Simona Amanar a fost una din gimnastele de aur ale Romaniei si a adus nenumarate medalii pentru tara noastra, la fel ca multe din compatrioatele sale. Simona a fost cea de-a a doua sportiva de origine romana care a fost inclusa in Galeria Celebritatilor din Gimnastica Internationala, dupa Nadia Comaneci iar un exercitiu ii poarta numele si in ziua de astazi.

Simona Amanar s-a nascut la Constanta, pe  data de 7 octombrie 1979 si este multiplu medaliata olimpica, mondiala si europeana. Toate aceste distinctii au propulsat-o in topul celor mai cunoscute reprezentante ale gimnasticii artistice romanesti.

Spre deosebire de alte gimnaste, Simona recunoaste ca nu ea a ales acest sport: „Eram foarte mică, aveam 6 ani, şi părinţii mei au ales acest sport. La început, pentru mine a fost un joc, pentru că mă aruncam în groapa cu bureţi. Dar, cu timpul, această joacă s-a transformat într-una mai serioasă. Mi-a plăcut foarte mult de la început şi nu mi-a părut rău că părinţii au ales pentru mine acest sport. Dacă nu aş fi făcut gimnastică, mi-ar fi plăcut să fac patinaj artistic”.

Timp de noua ani, a facut parte din lotul national de gimnastica antrenat de Octavian Belu si Mariana Bitang, perioada in care a practicat sportul la cel mai inalt nivel. Proba care a consacrat-o a fost cea de sarituri.

La Olimpiada din 1996, desfasurata la Atlanta, a obtinut aur in proba de sarituri, argint la sol si bronz la individual compus si in finala pe echipe. In anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney, Amanar a reusit sa obtina aur la individual compus si la finala pe echipe si bronz la proba de sol. Astfel, a devenit campioana olimpica absoluta, la fel ca Nadia Comaneci in 1976, la Montreal. Performanta celor doua nu a fost egalata de nicio alta gimnasta din tara noastra. Dupa Olimpiada de la Sidney, considerata ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate.

Simona mergea la Jocurile Olimpice de la Sydney din postura de lider al echipei Romaniei. Ultima sa mare competitie avea sa fie si una dintre cele mai de succes pentru ea.

Având în vedere ceea ce s-a petrecut la Sydney, cu acel podium, şi faptul că nu s-a mai întâmplat să câştigam şi la echipe, şi podiumul de la individual-compus, cred că a fost vârful carierei. Mai ales mi-am dorit să termin acest concurs cu fruntea sus”, a povestit Simona, recunoscând însă că tensiunea nu a lipsit: „Poate şi pentru faptul că ştiam că este ultima mare competiţie la care participam şi nu îmi doream să ies pe uşa din spate din sportul care mi-a dat atâta satisfacţie. Atunci când ştii că ai şanse să fii cel mai bun, lupta se dă cu tine însuţi, totul este doar să-ţi faci exerciţiul aşa cum te-ai antrenat. Mai ales că pentru mine era a doua Olimpiadă, aveam de apărat un anumit nivel impus de mine la Atlanta”.

Simona Amanar a fost colega de generatie cu Lavinia Milosovici, Gina Gogean si Alexandra Marinescu, alaturi de care a cucerit sase titluri mondiale si tot atatea europene.

Mai mult, Simona este a doua sportiva de origine romana care a fost inclusa in Galeria Celebritatilor din Gimnastica Internationala, dar este si cea care a inventat un exercitiu care ii poarta numele.

Desi „saritura Amanar” nu i-a adus o medalie in 2000 (s-a clasat doar a sasea), Simona a decis sa-si sustina teza de doctorat pe acest subiect: „Vreau să vin cu noutăţi de îmbunătăţire, pentru că gimnastica evoluează de la an la an”.

Este vorba despre o saritura cu 900 de grade, extrem de dificila, in special la aterizare. Aceasta recunoaste ca „la Sydney, nu mi-a ieşit nici mie perfect, am făcut paşi la aterizare”.  Saritura reprezintaun element nu doar extrem de greu de executat, ci si periculos. „Unei gimnaste din Rusia i-a sărit genunchiul”, a spus Amanar pentru Adevarul.

Dupa ce s-a mutat la Timisoara,  campioana a devenit asistenta universitara la Facultatea de Sport a Universitatii de Vest si apoi a devenit vicepresedinte al Federatiei Romane de Gimnastica.

Amanar a fost numita cetatean de onoare al Bucurestiului si al Timisoarei si face parte din Comisia de etica a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Simona Amanar a fost premiata cu Sport Award la Londra, titlu comparabil cu Oscarul sportului. Ulterior, in 2007, gimnasta a fost inclusa si in International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfasurate la Oklahoma City (SUA).

Acum, cand priveste in urma si isi face bilantul, nu are regrete: „Am participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, medaliată la fiecare dintre ele, am zeci de trofee la Campionatele Mondiale, Europene, turnee de Cupa Mondială, Campionate Naţionale. Perioada petrecută de mine în gimnastică a reprezentat rezultatul seriozităţii mele, a disciplinei de care am dat mereu dovadă, a respectării cu stricteţe a vieţii de sportiv de înaltă performanţă. Nu cred că există medalie care să-mi lipsească din palmares, ca gimnastă pot să spun că mi-am îndeplinit obiectivul cât pentru o generaţie întreagă”.

Sportiva de 37 de ani locuieste acum in Timisoara alaturi de sotul sau, Cosmin Tabara, un avocat celebru, fiul fostului ministru Valeriu Tabara. Au impreuna doi copii, un baiat de 12 ani si o fata de aproape trei.

Fosta mare campioana este si antrenoare de gimnastica, postura care o face sa simta ca nu s-a retras nici acum din competitie.

„As fi ipocrita daca as spune ca nu sunt un om norocos. Am o casnicie fericita, un sot de care sunt extrem de mandra si doi copii care imi fac viata mai frumoasa. Imi iubesc meseria si nu consider ca merg la munca. Pus si simplu, fac ceea ce imi place”, a declarat Simona Amanar, pentru CANCAN.ro.

Ti-a placut povestea Simonei Amanar? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top