Stil de viata
Sfantul Andrei – viata ocrotitorului ROMANIEI
Sarbatorile de iarna ne bat incantator la usa. Suntem gata sa primim magia si bucuria in case, dar haideti sa le luam pe rand. Pe 30 noiembrie il sarbatorim pe Sfantul Andrei, cel intai chemat, ocrotitorul tarii noastre.
Sf. Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru, a fost fiul lui Iona, din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Inainte de a fi unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului, Sfantul Andrei a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Ioan a proorocit venirea lui Mesia, iar Sf. Andrei a fost martor, alaturi de alti ucenici, la botezul Domnului si la cunoscuta convorbire dintre Acesta si Sf. Ioan, fiind convins ca cel botezat era Mesia.
A doua zi dupa botez, ucenicii Andrei si Ioan stateau alaturi de Ioan Botezatorul, care le-a spus „Iata Mielul lui Dumnezeu” (Ioan 1,36). Auzind acestea, cei doi ucenici au mers dupa Iisus pentru a-L cunoaste. Acesta i-a vazut si i-a intrebat „Ce cautati?”, la care ei I-au raspuns: „Invatatorule, unde locuiesti?”, iar Iisus i-a indemnat sa-L urmeze: „Veniti si veti vedea”. L-au urmat si au vazut unde locuia, apoi au ramas cu El in restul zilei (Ioan 1, 37-39). A doua zi, Sfantul Andrei si-a anuntat fratele ca „a gasit pe Mesia” (Ioan 1,41).
Chemarea la Apostolie
Sfantul Apostol si Evanghelist Matei relateaza chemarea la Aposolie a Sfantului Andrei: „Pe cand (Iisus) umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).
CITESTE SI: Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei
CITESTE SI: Ce sa nu faci de Sfantul Andrei
Cea mai mare incercare prin care a trecut Sfantul Andrei a fost noaptea in care Iisus a fost intemnitat. Atunci, toti ucenicii sai au fost pe cale sa se lepede de El. Sfantul Andrei a ramas neclintit si a crezut cu o putere fantastica in credinta Lui, spre deosebire de Petru, care s-a lepadat de trei de Hristos, pana la rasaritul soarelui. Datorita puternicei sale credinte, Apostolul Andrei a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca boli, de a alunga demoni si a dezlega oamenii de pacate.
Cinstirea de care se bucura acest Sfant, mai ales in Romania, a facut ca peste 130.000 de romani sa ii poarte numele (semnifica barbatie si curaj), serbandu-si pe 30 noiembrie, ziua onomastica.
Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro