Connect with us

Revistateo.ro

Iti smulgi firele albe

Par & Coafuri

Iti smulgi firele albe? Faci CEA MAI MARE GRESEALA! Uite de ce

Si tu iti smulgi firele albe in incercarea de a ascunde semnele trecerii timpului ori ale stresului? Uite de ce nu ar trebui sa mai faci asta vreodata!

Inainte de a explica de ce nu este bine sa iti smulgi firele albe, trebuie sa intelegem mai intai cauzele aparitiei acestora. Pigmentul care da culoare pielii, ochilor si parului, melanina, este produsa de melanocite, celule asezate si in jurul radacinii firului de par.

Celulele respective produc tot mai putin pigment pe masura ce inaintam in varsta si astfel firele de par incep sa fie tot mai decolorate si intr-un final capata culoarea alb.

Dr. Oz este cel care a explicat acest fenomen firesc si a spus ca acesta incepe in mod normal spre varsta de 40 de ani, insa unii oameni incep sa aiba fire albe inca de la 20 de ani, fapt ce tine de mostenirea genetica a fiecarui individ. Astfel, daca parintii nostri au albit prematur, cel mai probabil acelasi lucru se va intampla si cu noi, astfel ca nu putem face mare lucru in aceasta privinta.

Partea buna este ca firele de par colorate nu vor albi niciodata, astfel ca vorbim aici doar de acelea ce cresc din radacina direct albe. Totodata, Dr. Oz spune ca nu exista nicio legatura confirmata intre stresul cronic si firele albe de par, insa unii medici spun ca stilul de viata actual, cu expunere prelungita la soare, consum de chimicale sau poluarea poate duce la „secarea” melanocitelor.

Ce se intampla atunci cand iti smulgi firele de par albe?

In ciuda credintei populare, atunci cand iti smulgi firele albe nu iti vor creste doua in loc si nici mai multe, asta pentru ca dintr-o singura radacina creste doar un fir de par. Cu toate acestea, celebrul Dr. Oz nu recomanda smulgerea acestora intrucat putem sa facem rau radacinii de par pentru totdeauna, iar firul alb ce va creste din ea (da, va creste un alt fir de par alb!) va avea o textura mai aspra si va fi orientat in alta directie, fapt ce il va face sa fie si mai vizibil.

Din pacate cercetatorii nu au ajuns in etapa in care sa poata stopa albirea parului, astfel ca singura modalitate prin care putem sa ascundem acest fenomen o reprezinta vopseaua de par, permanenta sau temporara.

Sursa foto Shutterstock

CITESTE SI: ADEVARAT SI FALS despre PARUL ALB! Cat de repede iti va imbatrani podoaba capilara?

Ai trecut deja de etapa aparitiei firelor de par albe sau te sperie gandul ca in curand vei incarunti? Oricum ar fi, poate ca ai crezut si tu in niste mituri despre parul alb. Vezi ce este adevarat si ce e fals!

Daca ti-au aparut cateva fire albe, in curand tot parul incarunteste – FALS

Nu este obligatoriu ca primul fir de par alb sa le atraga pe celelalte. Pana cand oamenii ajung la 30 de ani, le apar cateva fire albe, insa vor continua sa apara inca 10 ani, pana cand o mare pare din podoaba capilara sa se depigmenteze si parul alb sa fie din ce in ce mai vizibil.

Daca rupi un fir de par alb, cresc doua in loc – FALS

Nu are nicio legatura smulsul unui fir de par cu aparitia altora. Totusi, nu este bine, in general sa smulgi un fir de par! Este posibil sa distrugi foliculul si sa nu mai creasca niciun fir de par – nici alb, nici de alta culoare.

Varsta la care a albit mama ta e aceeasi cu cea la care vei albi tu – ADEVARAT

Intr-adevar, albirea parului se transmite genetic. Totusi, ca si in cazul bolilor transmise prin gene, nu este o certitudine ca organismul tau se va comporta ca al mamei tale. Exista anumiti factori (alimentatia, gradul de stres, mediul inconjurator, sistemul imunitar) care influenteaza modul in care vei albi.

Fumatul te albeste mai repede – ADEVARAT

Chimicalele din tigari afecteaza celulele si le face sa nu mai functioneze atat de bine, motiv pentru care celulele din par se vor depigmenta mai devreme.

Stresul iti scoate peri albi – POSIBIL ADEVARAT

Unii oameni, pe fondul unui stres puternic sau al unui soc mare, albesc intr-o perioada foarte scurta – aceasta este o cauza psihosomatica. Totusi, in general, se intampla destul de rar sa incaruntesti din cauza stresului. Acesta poate doar sa grabeasca aparitia parului alb.

Daca iti vopsesti parul grabesti incaruntirea lui – FALS

Nu este deloc adevarat, deoarece vopseaua nu are cum sa depigmenteze parul la inceput. Totusi, ai grija caci vopseaua subtiaza firul de par, deci foloseste masti speciale!

Daca iti apare par alb cand esti tanara inseamna ca imbatranesti mai repede – FALS

Daca ai albit la 30 de ani (se mai intampla chiar si la 20!) nu inseamna ca organismul tau a imbatranit. Este posibil doar ca o gena din ADN sa fi influentat acest lucru sau de vina este cauza psihosomatica mentionata mai devreme – stresul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Par & Coafuri

To Top