Stiri
IA traditionala, mandria romancelor
Ia, sau camasa cu altita, dateaza din perioada culturii Cucuteni, o veche civilizatie din Europa. Tinerele obisnuiau sa isi croiasca in timpul iernii cate o ie, pentru a o putea purta in ziua de Paste, la hora din sat. Arta acestui mestesug a fost transmisa din generatie in generatie, pentru a nu se pierde mostenirea romaneasca.
In partea de sud a tarii, iile erau tesute din borangic, considerat a fi matase naturala romaneasca. In trecut se credea ca iile au puterea de a proteja de spiritele malefice pe cel care o purta. In plus, se credea ca cel care purta o ie, va avea noroc pe tot parcursul zilei.
Acestea erau accesorizate cu broderii in zona gulerului, manecilor sau in centrul bluzei. Culorile folosite in confectionarea iilor determinau statutul femeii in societate. Cele casatorite si cele in varsta, purtau ii cu broderii modeste si culori temperate, in timp ce tinerelor le era permis sa poarte culori aprinse pentru a atrage petitori.
In timp ce isi croiau iile, tinerele tineau secret modelul si culorile folosite, pentru ca nimeni sa nu le poata fura modelul. Acestea isi spuneau povestea cu ajutorul acului de cusut. Dupa ce purtau ia la hora din sat, si dupa ce statutul domnisoarelor se schimba in doamne, ia trebuia schimbata. Astfel, camasa cu altita era pastrata si data mai departe mostenitorilor.
CITESTE SI: Cele mai importante obiceiuri si traditii de 1 Decembrie
CITESTE SI: 1 Decembrie, Ziua Națională – Istorie, tradiții și obiceiuri. 5 lucruri bine de știut
Cea mai des intalnita cusatura este cea cu motivul raurilor oblice, mai ales in Moldova. In zona de sud a tarii, majoritatea broderiilor se gaseau sub forma de rauri in siruri verticale. Pe ambele maluri ale Oltului se poarta rauri „infurcate”, model ce se aseamana cu ramurile unui copac.
Urmand modelul iilor, si culorile acestora difera de zona in care este cusuta ia. In Suceava predomina culorile inchise, naturale, inspirate de pamant (cafeniu, maro sau negru). In Campulung, ia este decorata in nuante de rosu si negru, iar in zona Vrancei, nuantele gasite pe ii sunt: ocru, rosu, negru sau albastru.
Ia traditionala inca se poarta in zilele noastre in zone precum Maramures, Sighisoara si unele orase din Ardeal.
Indiferent de motivele sau culorile fiecarei ii, aceasta are farmecul ei si reprezinta un obiect vestimentar pe care orice femeie, nu numai romanca, ar trebui sa il aiba in garderoba.
Ce parere ai despre ia traditionala?
Sursa foto: Shutterstock