Stiri
3 idei de retete traditionale ROMANESTI
Desi existenta unor mancaruri autentice romanesti este contestata, tot exista niste retete traditionale, vechi de secole, cu care se mandresc gospodinele romance. Acestea au fost transmise din generatie in generatie, iar in aceasta perioada a anului, sunt numai bune de gatit si savurat alaturi de cei dragi.
1. Sarmalute in foi de varza
Desi sarmalutele provin din bucataria turceasca, ne-am obisnuit sa le consideram o delicatesa romaneasca si le servimn oricarui turist infometat care trece granita tarii. Singurul aport al romanilor la aceasta reteta este carnea de porc. Putem afirma, bineinteles, ca romanii au reinventat sarmaluta mult iubita, atat de romani, cat si de straini.
Ingrediente
-carne de porc
-varza murata
-ceapa
-ulei
-bulion
-orez
-o legatura de marar
-cimbru
-foi de dafin
Preparare
Alege cantitatile potrivite pentru cate sarmalute doresti sa faci. Caleste ceapa in putin ulei, pana cand devine sticloasa. Adauga orezul, spalat bine, bulionul si amesteca bine. Lasa pe foc cateva minute si amesteca din cand in cand. Intr-un castron mare, adauga carnea tocata, peste care rastoarna ceapa si orezul calite. Condimenteaza dupa gust, dar nu adauga prea multa sare daca foile de varza sunt sarate. Amesteca carnea cu mainile pana ce condimentele sunt imprastiate in toata carnea.
CITESTE SI: Ce mancau romanii acum 100 de ani. Iata ce preparate erau la moda pe 1 Decembrie 1918!
Desprinde foile de varza de pe cotor, taie nervurile mari si apoi, cu ajutorul unei lingurite, pune carnea si ruleaz-o pana obtii forma potrivita de sarmaluta. Aseaza uniform sarmalutele intr-o cratita adanca, pe fundul careia ai pus in prealabil putin ulei, frunze de varza, dar si putina varza tocata. Dupa ce ai facut un strat de sarmalute, pune deasupra o lingura de bulion diluat cu apa si continua procesul pana termini carnea tocata. Adauga si cate o foaie de dafin printe ele. Deasupra ultimului strat, aduga un rand de varza tocata marunt.
Completeaza cratita cu apa pana depaseste nivelul sarmalutelor cu cativa centimetri, apoi acopera cu un capac, si pune pe aragaz, la foc mijlociu, timp de 40 de minute. Verifica din cand cand, sa nu scada apa si completeaza la nevoie. Dupa cele 40 de minute, se da focul mic si se lasa la fiert, minimum o ora, pana sarmalutele sunt gata.
2. Mamaliga
Ingrediente
-apa
-malai
-sare
Din nou, seteaza-ti gramajele ingredientelor dupa cantitatea de mamaliga pe care vrei sa o prepari. Pune apa la fiert, adauga sare dupa gust si asteapta pana este aproape de fierbere. Cand apa da in clocot, adauga malaiul in ploaie si amesteca in continuu pentru a preveni formarea de cocoloase. Lasa mamaliga la fiert timp de 10-15 minute, in functie de textura dorita. Cand e gata, scoate mamaliga pe un fund de lemn sau o farfurie intinsa.
3. Bulz ciobanesc traditional
Ingrediente
-mamaliga
-branza de burduf
-costita afumata
-ulei
-slanina
-smantana
-unt
Se pregateste mamaliga, exact ca la reteta de mai sus si se lasa la racit o zi. Mamaliga rece se taie in 3, pentru 3 portii. Modeleaz-o cu mana, turtind-o si facand un caus in mijlocul ei pentru a adauga branza de burduf sfarmata. Adauga deasupra putin unt, costita si slanina. Modeleaza bulzul ca pe o galusca mare, bine inchisa. Pune mamaligutele rezultate pe gratar, pana se topeste branza inauntru si mamaliga face crusta la exterior. Serveste-le calde cu putina smantana deasupra.
Spor la gatit si pofta buna!
Sursa foto: Shutterstock