Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Surpriza pe care o pregatesc FRATII DE PESTE PRUT de 1 Decembrie. ISTORIA UNEI INIMI RUPTE IN DOUA

Fratii de peste Prut nu ne uita niciodata de 1 Decembrie. Tinerii moldoveni au pregatit o surpriza de Ziua Nationala a Romaniei pentru amintirea ca Romania era, candva, dodoloata.

Asa cum spune istoria, Basarabia (Republica Moldova) era prima din provinciile romanesti cu care s-a unit Tara Romneasca la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Acest lucru a fost posibil pentru ca Imperiul Tarist a cazut, iar intelectualii basarabeni au stiut sa profite de moment pentru recuperarea identitatii romanesti. La inceput si-au cerut independenta, iar apoi Basarabia s-a unit cu patria mama, la 27 martie 1918.

Basarabia facea parte din Imperiul Rus inca din anul 1812. Inlaturarea tarului Rusiei a reaprins sperantele unirii in inimile moldovenilor, iar unirea avea sa dureze doar doua zeci de ani.

In anii ’40, Basarabia a fost luata inapoi de rusi, dupa ce Germania pierduse Al Doilea Razboi Mondial. Pe urma, s-a instalat comunismul.

CITESTE SI: Ce mancau romanii acum 100 de ani. Iata ce preparate erau la moda pe 1 Decembrie 1918!

CITESTE SI: Cele mai importante obiceiuri si traditii de 1 Decembrie

Pe 1 ianuarie 1918, Basarabia devenea taram independent. 86 de deputati au votat unirea cu Tara Romneasca dupa ce 135 de membri ai Sfatului Tarii au fost convocati. Un lucru exceptional s-a intamplat atunci pentru ca alesii basarabenilor sa fie de acord cu unirea: numai Constantin Stere a luat cuvantul de peste 50 de ori pentru a-i convinge de insemnatatea acestui fapt istoric.

Localnicii din cateva sate de pe langa Chisinau sustin si astazi ca exista o singura Romanie si ii deranjeaza foarte tare cand romanii sunt impartiti in functie de cursul raului Prut.

Tocmai pentru amintirea faptului ca suntem frati oriunde ne-am afla, Miscarea Civica Tinerii Moldovei va construi o harta imensa cu ocazia Zilei Nationale a tuturor romanilor. Harta va contine teritoriul Romaniei si cel al Moldovei, asa cum arata si acum 100 de ani.

„Istoria ne-a rapit dreptul de a ne alege soarta, istoria nu ne-a intrebat daca ne dorim sa fim separati, frate de frate, mama de fiica, istoria ne-a pus la grele si amare incercari, in urma carora inca mai suferim.

Prezentul insa, ne indeamna sa actionam, iar viitorul ne da speranta si increderea ca vom reusi”, cred cei de la Miscarea ce initiaza marsul de 1 Decembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top