Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

DESCOPERIRE FANTASTICA: Un portret ASCUNS gasit in pictura MONA LISA

Cercetatorii francezi au facut o descoperire uluitoare! In faimosul tablou Mona Lisa a fost descoperit un alt portret. Oamenii de stiinta au folosit lumina reflectorizanta pentru a analiza suprafata panzei si astfel au putut observa imaginea unei fete.

Pascal Cotte afirma ca a petrecut mai bine de 10 ani analizand Gioconda. In 2004 a primit acces la tablou si astfel si-a inceput cercetarile. El a fost initiatorul tehnicii numita „Metoda Straturilor Suprapuse” (en.: LAM – Layer Amplification Method), care proiecteaza o serie de lumini intense pe suprafata panzei. O camera face fotografii si masoara reflectiile luminii, astfel permitandu-i cercetatorului Cotte sa stabileasca ce s-a intamplat intre straturile de vopsea.

„Acum putem analiza cu exactitate ce se intampla sub straturile de vopsea si le putem destratifica, exact cum facem atunci cand curatam o ceapa. Putem reconstrui fiecare mazgalitura, cronologic, de cand era panza alba pana la produsul final”, sustine Cotte.

Se spune ca Leonardo da Vinci a lucrat la acest tablou intre 1503 si 1517, in timp ce se afla in Florenta.

CITESTE SI: Descoperire uluitoare despre femeile care au fundul mare

CITESTE SI: Descoperire arheologica: trupuri decapitate ale unor copii, intr-o pestera in apropierea unei scoli celebre!

Mult timp a fost dezbatuta identitatea Giocondei, dar pentru cateva decenii s-a crezut ca este vorba depsre Lisa Gherardini, sotia unui negustor de matase din Florenta.

Omul de stiinta afirma ca descoperirea lui da peste cap aceasta teorie. El crede ca imaginea pe care a gasit-o sub vopsea este originala Lisa, si ca actuala femeie din faimosul tablou este, de fapt, alta.

„Cand am terminat de reconstruit primele imagini de pe panza, ma aflam in fata unui alt portret. Total diferit de cunoscuta Mona Lisa, nu era aceeasi femeie”, a declarat acesta.

Francezul afirma ca a gasit doua imagini sub suprafata – un contur fad al unui cap mare, cu maini mari, dar buze mici si o chipul unei madone.

Cu toate acestea, Martin Kemp, profesor la Universitatea de Istoria Artelor din Oxford, nu este convins. Acesta a declarat ca „imaginile reconstruite de Cotte sunt ingenioase pentru ca ne arata ce avea da Vinci in minte cand s-a apucat de pictat. Dar ideea ca este ascunsa imaginea adevaratei Lise sub ultimul strat de vopsea este absurda”.

Tu ce crezi despre aceasta descoperire? Spune-ne in comentarii.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top