Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

De ce e depresia de Craciun cel mai bun cadou. 4 lucruri pe care le inveti din tristete

Tarabele din oras se inmultesc de lumini de Craciun, unele targuri s-au deschis deja, iar mirosul vinului fiert ajunge pana la balconul tau. Sarbatorile de iarna ne aduc, teoretic, multe bucurii, insa nu toata lumea este fericita de Craciun.

Psihologii sustin ca numarul episoadelor depresive se inmultesc in aceasta perioada si asta mai ales din cauza reclamelor care te ‘obliga’ sa fii fericit, sa oferi cadouri celor dragi si sa te impaci cu oamenii cu care nu te-ai inteles prea bine tot anul.

Potrivit unui sondaj realizat in 2008 de American Psychological Association, 8 din 10 americani pot anticipa stresul de Craciun care se transforma in timp in tulburari de anxietate si tristete accentuata.

Iata, totusi, 4 moduri in care te ajuta depresia de Craciun:

1. CRACIUNUL, MOMENTUL IDEAL PENTRU TRATAREA DEPRESIEI

Daca simti ca nu te iubeste nimeni si crezi ca suferi de depresie, iar bucuria celor din jur vine ca si un cutit infipt si mai tare in inima ta, si asa zbuciumata, ar fi bine sa vorbesti cu cineva despre starea ta sufleteasca.

CITESTE SI: Cinci semne ca suferi de DEPRESIE DE IARNA

CITESTE SI: Era in depresie asa ca sotul i-a lasat un mesaj pe oglinda. O sa fii IMPRESIONAT DE CE I-A SCRIS!

Psihologii te pot ajuta. Vorbeste cu terapeutul despre necazurile tale interioare si nu iti fie rusine sa recunosti toate temerile pe care le ai.

2. REEVALUEAZA-TI ASTEPTARILE

Daca ajungi la concluzia ca ceea ce ii face pe ceilalti fericiti nu ti se potriveste si tie, nu e un capat de lume. Ba dimpotriva, exploreaza tot ce ai putea inlocui la asteptarile tale de pana acum pentru a evita starile depresive pe viitor.

Simplifica-ti viata si realizeaza lucruri mici pentru tine. Sarbatorile de iarna ne arata, printre altele, cat de simpla si de frumoasa poate fi viata.

3. SPUNE „NU” IZOLARII

Contacteaza-ti fostii prieteni, oamenii care la un moment dat au fost alaturi de tine si, din motive care nu au depins de voi, au plecat din perimetrul tau. Poate ca te-ai mutat intr-un oras strain si iti este greu sa iti faci prieteni la fel de buni. Nu e nimic. Craciunul este bun tocmai pentru ca iti permite sa reinnodezi relatii vechi.

4. IESI AFARA SI PLIMBA-TE

Daca statul in casa si privitul la televizor te deprima, fa-ti o surpriza. Iesi la patinoar de unul singur sau pur si simplu du-te si bea un vin fiert. Vei cunoaste oameni noi in localitate si iti vei da seama ca viata lor nu e cu nimic mai deosebita decat a ta.

Iata si alte moduri in care durerea pe care o simti de Craciun te poate ajuta: asuma-ti problema (durerea ta este unica si numai tu poti invata din necazurile tale); daca esti in depresie din cauza unui eveniment nefericit petrecut recent, lasa-i pe ceilalti sa iti intinda o mana de ajutor si, nu in ultimul rand, incearca sa constientizezi ca trebuie sa observi toate fetele durerii daca vrei sa o intelegi. Stabileste cauza si vezi daca aceasta te opreste din alte activitati sau este doar o obsesie de-a ta.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top