Stil de viata
Istoria luminitelor de Craciun
Luminitele de Craciun sunt un factor esential pentru spiritul Craciunului. Acestea nu impodobesc doar bradul, ci si ferestrele sau chiar mobila. Stii cum au fost inventate? Iata istoria luminitelor de Craciun!
Istoria luminitelor de Craciun
Inainte de a fi inventate beculetele de Craciun, brazii erau impodobiti cu lumanari, dar dupa cum iti dai seama, existau riscuri ridicate de incendiu. Pe la jumatatea anilor 1800, oamenii au pus suporturi pentru lumanari, pentru a reduce astfel de pricole.
Edward Johnson este inventatorul beculetelor, acesta punandu-si in pom peste 80 de beculete rosii, albe, albastre pentru prima oara. Acestea erau lucrate manual, conectate separat.
In 1895, a fost pusa prima instalatie la Casa Alba de catre Grover Cleveland. De aici, tot mai multe companii au inceput fabricarea in masa a acestor beculete, lumea vazand aceste luminite ca fiind desprinse din basme.
In 1900, oamenii instariti, cu un inalt statut social, gazduiau petreceri care avea ca tematica luminitele de Craciun. Desi erau costisitoare, acest tip de petreceri atragea un numar mare de participanti, deoarece nu toata lumea isi permitea luxul de a cumpara luminite de Craciun.
Beculetele erau costisitoare, iar o schimbare cerea sa fie facuta. Din pacate, a fost una tragica: o familie saraca, care nu isi permitea aceste podoabe, a starnit un incendiu din cauza lumanarilor din brad. Toate acestea se intamplau in 1917, anul in care Albert Sadacca, in varsta de 15 ani, si-a convins parintii sa il lase sa faca luminite de Craciun. Baiatul a fost atat de priceput, incat a inceput sa vanda aceste instalatii mai ieftin, iar ideea a fost un adevarat succes.
Mai tarziu, Albert Sadacca, impreuna cu fratii sai, a reusit sa infiinteze Compania Electrica NOMA, care fabrica luminite de brad cu preturi modice.
De-a lungul timpului aceste instalatii au cunoscut diverse transformari, iar acum pot fi gasite in orice figurina: om de zapada, Mos Craciun, ren sau orice altceva tine de Craciun.
Este bine ca acestea pot fi gasite la aproape orice magazin si sunt foarte ieftine.
Stiai istoria luminitelor de Craciun? Craciunul nu ar mai fi la fel fara faimoasele luminite de Craciun, asa e?
Sursa foto: Shutterstock
CITESTE SI: COLINDUL de Craciun: Istoric si semnificatii
Pe langa darurile si masa festiva de Craciun, mai exista un alt simbol important al acestei sarbatori sfinte, si anume colindul de Craciun. Cati dintre voi stiti istoria acestui cantec, fara de care Craciunul nu ar mai fi la fel?
Nimic nu este mai frumos in ziua de 25 decembrie decat sa primesti colindatorii, care pe langa ca iti vor infrumuseta ziua cu o colinda speciala, te vor bucura si ura ca sa iti mearga bine de sarbatori.
ISTORIC
Colindele au o traditie lunga in spate, ele fiind cantate prima oara cu mii de ani in urma. In prezent, au o alta semnificatie decat cea din trecut, deoarece erau cantece pagane, fredonate iarna, in jurul focului.
Initial, si pe teritoriul Romaniei au avut un scop ritualic, credinta fiind ca aceste melodii pot spori feritlitatea. De asemenea, oamenii se foloseau de colinde pentru a indeparta spiritele rele din case si pentru a comunica cu persoanele dragi trecute in nefiinta. Intre timp, radacina lor pagana a evoluat si colindele au intrat in atmosfera de sarbatoare magica a acestei perioade din an.
Cel mai vechi colind de Craciun a fost compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul IV si se numeste „Jesus refulsit omnium”.
SEMNIFICATII
Cel mai important aspect, colindele sunt cantece crestine, versurile lor fiind referinte la evenimentele premergatoare Nasterii Domnului. Contextul istoric al sfintei Nasteri se regaseste in colindul Imparatul Romei, unde aflam ca Iosif a plecat impreuna cu Fecioara Maria din Nazaret spre Betleem, dar si venirea magilor dinspre Rasarit cu daruri pentru prunc.
Colindele O, ce veste minunata! si Steaua sus Rasare ne aduc la cunostinta faptul ca Fecioara il naste azi pe Mesia, „Ca astazi curata/ Prea nevinovata/ Fecioara Maria/ Naste pe Mesia”, implinind profetia „Astazi s-a nascut, cel far de-nceput/ Cum au spus proorocii”.
De asemenea, din alte colinde se desprind invataturi despre intruparea Fiului lui Dumnezeu: „Ca Fiul dumnezeiesc al Tatalui Cel ceresc / S-a nascut azi din Fecioara voind pentru noi sa moara”.
Care este colindul tau preferat? Spune-ne in comentarii!
sursa foto: Shutterstock