Sanatate
#donezkm de Ziua Europeană împotriva Obezității
Ponderas lansează campania #donezkm cu ocazia Zilei Europene împotriva Obezității. Această acțiune are ca scop încurajarea românilor să facă mișcare pentru sănătatea lor și strângerea a 10.000 km alergați, merși la pas sau pe biciclete pentru a-i dona unui român care nu mai poate face niciun pas. Odată strânși kilometrii, Ponderas va ajuta la tratarea chirurgicală a unui caz grav de obezitate morbidă. Kilometrii pot fi donați în perioada 07 – 18 mai 2014.
În urmă cu 4 ani, a treia sâmbătă a lunii mai a fost declarată Ziua Europeană Împotriva Obezității. Inițiativa ZEIO a rezultat în urma dezbaterilor organizate în Parlamentul European de la Strasbourg. În România, pentru al doilea an consecutiv, Ponderas propune demararea unor acțiuni de conștientizare a problemei obezității și a afecțiunilor care o însoțesc pentru a trage un semnal de alarmă privind gradul ridicat de răspândire a acestei boli în rândul românilor.
Campania #donezkm se adresează tuturor celor care fac mișcare și vor să transforme acest obicei într-un scop colectiv pentru salvarea unei vieți. Pentru a dona kilometri parcurși (alergați sau merși) în timpul unei zile, trebuie urmăriți 2 pași simpli: măsurarea distanței parcurse cu ajutorul unui pedometru sau a unei aplicații mobile și postarea pe contul personal de Facebook a numărului de kilometri parcurși, utilizând hashtagul #donezkm.
„Excesul ponderal este prezent la peste jumătate din populație, iar 20% dintre românii cu kilograme în plus au dezvoltat deja boli severe din cauza obezității. Este și cazul pacientului nostru diagnosticat cu obezitate morbidă, dar și cu alte boli asociate obezității: apnee de somn, steatoză hepatică, prediabet etc. În astfel de cazuri în care obezitatea a afectat serios organismul uman, este nevoie de tratament specializat”, menționează Dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgie laparoscopică și chirurgie bariatrică, Ponderas.
În vârstă de 47 de ani, Florin Jecu cântărește de trei ori mai mult decât greutatea normală a unui adult și se luptă cu obezitatea de peste 10 ani. Din cauza celor peste 200kg pe care le are, pacientul este diagnosticat cu obezitate morbidă și se confruntă deja cu alte boli grave declanșate de obezitate care îi
afectează calitatea vieții: apneea de somn (întreruperea respirației în timpul somnului), steatoza hepatica (ficatul gras), prediabet și multe altele care îl împiedică să aibă o viață normală. Fără tratament chirurgical adecvat, pacientul riscă pierderea completă a mobilității și dezvoltarea altor afecțiuni precum diabetul zaharat, insuficiență cardiacă și venoasă, dislipidemie etc.
Mai multe informații despre cum se pot dona km parcurși: http://apps.facebook.com/donezkm