Retete Craciun
Reteta Vareniki. Cum se prepara coltunasii cu branza
Crestinii care sarbatoresc Craciunul pe rit vechi (7 ianuarie) prepara o reteta numita Vareniki, celebrii coltunasi cu branza.
RETETA TRADITIONALA de Craciun pe rit vechi: VARENIKI (coltunasi cu branza)
AI NEVOIE DE:
Pentru aluat
-4 oua
-60 ml de ulei
-o cana cu faina
-jumatate de cana de gris
RETETA TRADITIONALA de Craciun pe rit vechi: VARENIKI (coltunasi cu branza)
Pentru umplutura
-250 g de branza (dulce sau sarata, dupa cum preferi sa ii gatesti)
-un galbenus crud
-2 linguri de zahar
-o esenta de vanilie
PREPARARE
Amesteca faina cu grisul, apoi adauga in amestec ouale batute cu ulei. Framanta bine, apoi lasa aluatul la odihnit un sfert de ora. Intre timp, te poti ocupa de umplutura.
Amesteca branza cu galbenusul, zaharul si esenta, pana se incorporeaza toate ingredientele.
Dupa ce s-a odihnit, ia aluatul si intinde-l cu ajutorul unui facalet, pana obtii o grosime potrivita. Taie-l in patratele sau cercuri, dupa preferinta.
Adauga cate o lingurita de umplutura pe fiecare forma, apoi inchide-le si preseaza marginile ca sa nu se desfaca aluatul cand fierbi coltunasii.
Pune-i la fiert in apa clocotita si amesteca putin ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Lasa-i la fiert aproximativ 20 de minute, apoi stinge focul si lasa-i in oala cu apa fierbinte cu capacul deasupra.
Dupa o jumatate de ora, scoate-i si scurge-i de apa, apoi ii poti aseza pe un platou si presara-i cu zahar vanilat.
Pofta buna!