Connect with us

Revistateo.ro

circovii de iarna

Stiri

Circovii de iarna | Ce inseamna si ce traditii se RESPECTA

Circovii de iarna | Ce inseamna si ce traditii se RESPECTA. Afla ce NU AI VOIE SA FACI intre 15 si 18 ianuarie.

Circovii de iarna sunt personaje fictive din traditia populara care sunt raspunzatoare pentru vremea rea, pentru furtuni, viscol trasnete si vijelii.

CITESTE SI: Rugaciune DE IERTARE a pacatelor. Mantuieste-te in fata lui DUMNEZEU!

Popular, pe 15 ianuarie este marcat mijlocul iernii pastorale (incepe la Samedru si se incheie la Sangiorz). Circovii de iarna corespun cu patru sfinti din calendarul ortodox: Petru, Antonie cel Mare, Atanasie si Chiril. Despre Antonie cel mare (sarbatorit pe 17 ianuarie) se spune ca alunga blestemele si vrajile si ii protejeaza pe cei care se roaga la el. Sfantul Antonie are grija de ogoare si le tine departe de seceta. Atanasie si Chiril (sarbatoriti pe 18 ianuarie) tin oamenii departe de boala.

Ca sa nu te imbolnavesti, intre 15 si 18 ianuarie nu se face treaba in gospodarie, nu se lucreaza si se respecta ziua celor patru sfinti. Se imparte pomana pentru sufletele mortilor si se alunga astfel duhurile rele.

Sfantul Petru este sarbatorit pe 16 ianuarie si el este considerat, in traditia populara, unul dintre cei patru Circovi de iarna. Cei care respecta aceasta sarbatoare sunt protejati de rele si de boli. In ziua de Snapetru nu se duce gunoiul, ccaci acest lucru aduce ghinion in casa. Se spune ca Sfantul Petru merge la fiecare animal si il intreaba cum este ingrijit de stapan, iar daca animalul e nemultumit, stapanul i-l ia.

Tot de Sfantul Petru, oamenii trebuie sa petreaca, sa manance si sa bea, sa dea de pomana. Nu se coase, nu se tricoteaza, iar femeilor le este interzis sa se pieptene.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top