Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Crestinii cinstesc un Sfant mare azi. Este autorul primei Evanghelii!

Este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Hristos. Inainte de a ajunge Apostol, Sfantul Matei a fost vames si se numea Levi. Afla mai multe despresfantul  praznuit pe 16 noiembrie.

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, caci despre el este vorba, era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Nu stim daca a fost casatorit. Potrivit Traditiei este autorul primei Evanghelii, se arata pe crestinortodox.ro.

Eusebiu si Sfantul Epifanie ne marturisesc ca Sfantul Matei a scris Evanghelia in limba aramaica si in limba greaca. Din Martirologiul roman aflam ca a murit ca martir in Etiopia, fiind ars pe rug de pagani.

Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele vesnice, aflam ca a suferit moarte de martir in Pont.

Evanghelia dupa Matei se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz.

Ea este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787).

Scopul evanghelistului a fost sa dovedeasca primilor cititori ca Hristos este Mesia cel prezis de profeti si in persoana Sa s-au indeplinit toate vechile profetii.

Citeste continuarea pe crestinortodox.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top